Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Covidintyg på restauranger orsakar avbokningar och mer jobb

juomalasi

Från och med i söndags gäller ju nya restriktioner för restaurangerna i Österbotten, men genom att begära covidintyg av kunderna kan restaurangerna undvika begränsningarna. Covidintyger orsakar personalen mer jobb och en del avbokar sitt restaurangbesök.

På restaurang Red and Green i Närpes hade man inte öppet på söndag så måndag skulle bli den första kvällen med covidintyg.

– Dagtid har vi ju inget covidintyg i bruk. Med spänning ser vi hur det fungerar, det kommer att bli lite mer arbete och hur gör vi det praktiskt. Vi har informerat både på hemsidan och på sociala medier vad som gäller, säger Cisse Grönholm.

Hon berättar att de på måndag kväll har en större grupp som har bokat bord på restaurangen och dem informerade man på fredag eftermiddag om de nya reglerna.

– Vi har inte fått någon avbokning ännu, men det är klart att det kommer att komma någon.

Ett julbord med olika maträtter.

Alkohol får serveras till klockan 17.00

Restauranger, som serverar alkohol, får hålla öppet mellan klockan 05 och 18. Restauranger, som inte serverar alkohol, får hålla öppet mellan klockan 05–01. Begränsningarna gäller inte restauranger på bensinstationer eller hämtmat.

Alkohol får serveras mellan klockan 09–17.

I restauranger som serverar mat får 75 procent av kundplatserna vara i användning och i barer 50 procent av platserna.

Kunderna måste ha en egen sittplats, vid ett bord eller vid disken.

Som ett alternativ till begränsningar kan restaurangerna kräva att kunderna visar upp ett covidintyg.

En hel del avbokningar

På Strampen i Vasa hade man på måndag förmiddag fått ta emot en hel del avbokningar.

Jenna Hauhia berättar att det kan finnas någon i sällskapet som inte har ett covidintyg och då väljer hela sällskapet att avboka.

– Vi förväntar oss att det kommer att komma fler avbokningar, men hittills snackar vi om ungefär 150 avbokningar bara under veckoslutet.

Enligt Hauhia verkar de flesta förstå att det inte är restaurangens fel att gästerna behöver covidintyg.

– Det är bara så som saker och ting är för tillfället och kunderna accepterar det.

Mattias Åhman på Hejm i Vasa berättar att också de har fått ta emot kommentarer från sina gäster.

– Lite besvikna e-post och kommentarer har kommit, men det är ju inte vårt fel.

Ruuan ottajia

Förstår folk det?

– Nej, de gör ju inte det, inte alla i alla fall. Det är ju de som inte förstår som gör sig hörda.

För personalen på Hejm har covidintyget redan gjort att personalen har behövt ägna tid år att ta reda på vilka regler som gäller.

– Så fort det kommer ändringar medför det extremt mycket extrajobb. Det är inte så enkelt som folk tror att ändra saker på en restaurang som är mer eller mindre fullbokad fram till jul. Det är väldigt sällan det är klara direktiv på vad som gäller.

På Pavis i Jakobstad verkar inte gästerna tycka att covidintyget är lika besvärligt, men för Martin Laikka innebär det mycket jobb.

– Våra kunder verkar vara positivt inställda till covidintyget. Förstås är det tråkigt för dem som bara hunnit få en dos eller som har haft covid och som inte kan delta.

Tänker de som inte vaccinerat sig på möjligheten att testa sig istället?

– Jo, men om man gör det privat är det ju en kostnad som kommer till och den är de flesta inte beredda att ta.

För Pavis har covidintyget ännu inte inneburit så många avbokningar, men Laikka har ägnat morgonen åt att höra av sig till alla som bokat bord.

– Det blir ett par dagars extra kontorsjobb, både med att höra av sig till alla och att kolla vad som egentligen gäller.

Från och med i lördags är alla offentliga tillställningar med över 100 personer som ordnas inomhus förbjudna om det inte finns sittplatser för alla deltagare eller det är fråga om allsångsevenemang.

För att ändå få ordna sådana här evenemang kan man kräva att alla i publiken har covid-intyg som de kan visa upp.