Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valet av förare ledde till interna stridigheter i Alfa Romeo – Bottas kontrakt föll inte styrelseordförande i smaken

Från 2021
Uppdaterad 29.11.2021 18:54.
Två Alfa Romeobilar på banan.
Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Det har skurit sig mellan den sportsliga ledningen i Alfa Romeo och styrelseordförande Pascal Picci. Därför har Picci lämnat sin post. Jag vill inte förknippas med Fred Vasseurs ledarskap i framtiden, säger han.

Kimi Räikkönen och Antonio Giovinazzi har tävlat för Alfa Romeo i tre säsonger men till nästa år är båda förarna borta. Räikkönen lägger av efter nästan 20 säsonger i formel 1 medan Giovinazzi petades från sin plats.

I stället är det Valtteri Bottas och Guanyu Zhou som rattar stallets bilar när formel 1 går in i en ny era från och med 2022.

Men valet av förare har lett till interna stridigheter i Alfa Romeo. Stallets styrelseordförande Pascal Picci har valt att lämna sin post. Han medger för Motorsport att han inte drog jämnt med stallchefen Fred Vasseur.

– Jag vill inte förknippas med Fred Vasseurs ledarskap i framtiden. Det sätt som förarna valdes på var en av sakerna som gjorde att det skar sig mellan mig och den nuvarande ledningen, säger han.

Pascal Picci och Fred Vasseur på en presskonferens.
Bildtext Pascal Picci och Fred Vasseur.
Bild: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Ville ha Giovinazzi och Zhou som förare

Picci är framför allt kritisk till hur han anser att stallet har kapat banden till Ferrari. Tidigare har en plats i Alfa Romeo varit reserverad för en förare ur Ferraris akademi.

Enligt Motorsport är det runt Bottas som skon klämmer för Picci. Han skulle heller ha sett Giovinazzi och Zhou som stallets förare.

– Jag är väldigt ledsen över att Antonio inte är kvar men samtidigt är jag glad över att Zhou kommer in. Jag har känt till honom ända sedan vi ville ta in honom i Saubers akademi samt de ekonomiska möjligheter som han medför, säger Picci.

Under hösten var Alfa Romeo på väg att säljas till Andretti Autosport men affären gick inte i lås. Picci poängterar att affären inte påverkat hans beslut och han säger att han har fullt förtroende för stallets ägare.

– Jag känner mig lugn angående framtiden eftersom ägarna är entusiastiska och passionerade. Deras första prioritet är också att skydda alla anställda. Mitt beslut ska därför inte orsaka personalen någon oro, säger han.

Diskussion om artikeln