Stor oro i skärgården för hur det går med vården i framtiden: "Som det ser ut nu är det enda stort kaos"
Vårdreformen står bakom hörnet och den 23 januari går finländarna till valurnorna. Då ska det väljas vem som politiskt ska styra skutan trots att många frågetecken fortfarande återstår. I glesbygden är oron stor att tjänsterna flyttas till städerna och flykten från landsbygden ökar.
– Det är skrämmande hur allt fortsättningsvis är i sin linda trots att det om ett drygt år ska vara en färdig organisation, säger Korpobon Maija Kelkka. Som det nu ser ut är allt ett enda stort kaos och att det kommer ytterligare en nivå till i beslutfattandet leder bara till problem.
Enligt Kelkka finns det redan nu en del utmaningar med vården och tjänsterna i Korpo men hon befarar att då vårdreformen blir verklighet försämras läget ytterligare.
– Inte kan vi som en så liten ort som Korpo häva oss bland de stora städerna där makten finns, säger Kelkka. Jag tror inte att något blir bättre då beslutsfattande flyttar ännu längre bort från användarna.
I Korpo finns det i dag en hälsostation där invånarna kan få hjälp med olika sorters åkommor. Ifall man inte kan få hjälp där är man tvungen att köra in till Pargas centrum. Men åtminstone de som Yle Åboland talar med är nöjda med den service som finns i dag och skulle gärna se att den finns kvar också i framtiden.
– Visst finns det farhågor att vi blir av med vår hälsocentral här och det skulle vara ett hårt slag för oss, säger Timo Aalto. Jag hoppas politiker och beslutsfattare inser hur viktigt det är att vårdtjänsterna finns tillgängliga på lokal nivå för utan service kanske man i värsta fall måste flytta.
Oro för hur det går med de äldre
Utanför närbutiken i Korpo promenerar David Styles som flyttat till orten från Australien. För sin egen del känner han inte att vårdtjänsterna bör finnas kvar men för den äldre befolkningen är den sortens tjänster och service livsviktig.
– Ta min 70-åriga granne som exempel, säger Styles. Ifall han måste åka långa vägar på rutingranskningar eller än värre något allvarligare ingrepp så blir det påfrestande i längden.
Styles har ingen förståelse för att man vill skrota och köra ner ett system som på lokalt plan fungerar tillräckligt bra.
– Det känns främmande att man på en ort som Korpo där man ofta hjälper sin näste inte kunde få hälsotjänster utan måste köra in till Åbo eller ännu längre för vård, säger Styles. Det borde nog enligt mig finnas andra alternativ.
Tua Waldén är inne på samma linje och är rädd för att det ska bli det ännu mer invecklat att få den vård man behöver då vårdreformen träder i kraft.
– Redan nu kan det vara problematiskt och svårt att exempelvis få tag på vården via telefon, säger Waldén. Jag tror inte det blir lättare i framtiden utan snarare svårare.
"Har coronapandemin inte lärt oss någonting?"
Ronja Ohls står vid den lokala bensinmacken och säger sig vara mycket oroad för framtiden.
– Det känns som att vi inte har lärt oss något av coronapandemin, säger Ohls. Nu då samhället har tvingats stänga ner ser man vikten av lokala lösningar och hur viktigt det är att det finns tjänster och utbud också på lokalt plan.
Ohls frågar sig om man sett till den lilla människan eller endast ekonomin då vårdreformen har förhandlats fram?
– Har man verkligen beräknat vad man vinner på det i längden och har man gjort de nationalekonomiska beräkningar som krävs, säger Ohls. Jag tror att vi kommer att förlora mycket på den reform som nu är aktuell. Åtminstone när det gäller ett välfärdsperspektiv.
Markus Lindström hoppas att tjänsterna åtminstone inte blir sämre men risken är stor för att det går just så.
– Hälsovårdstjänsterna har hela tiden blivit sämre. Trots att det i nuläget är helt okej så är det svårt att hitta tider till tandläkaren eller dylika tjänster, säger Lindström. Jag hoppas att beslutsfattarna inte bara ser vad de kan spara och skära ner på och att tjänsterna i skärgården flyttar till städerna.
"Åboland behöver en gemensam kandidat som kan tala för alla i skärgården"
Hannu Tamminen ska garanterat rösta i det kommande välfärdsområdesvalet som går av stapeln den 23 januari 2022. Men frågan är hur stor inverkan det kommer att ha eftersom risken är stor att vården på glesbygden körs ner.
– Den stora frågan är vem vi i Åboland ska rösta på och jag skulle gärna se att någon från Pargas eller Korpo ställde upp i valet, säger Tamminen. Regionen behöver en gemensam kandidat som kan föra vår röst för annars riskerar det bli problem då ingen hör skärgårdens behov.
Tamminen skulle gärna se att Sandra Bergqvist (SFP) ställde upp i det kommande valet men åtminstone än har Bergqvist inte meddelat att hon vill delta.
– Jag hoppas att Bergqvist ställer upp då hon ännu inte sagt hundraprocentigt nej, säger Tamminen. Hon har lämnat det lite öppet och jag tror att vi behöver en stark kandidat som kan föra vår sak.