Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kosthållet i skolor och daghem i Åbo övergår i stadens regi – lokalt avtal för Arkeas anställda det första alternativet

Från 2021
Uppdaterad 30.11.2021 08:11.
En person lägger mat på en tallrik.
Bildtext Kosthållet i skolor och daghem sköts med hjälp av en in-housemodell i fortsättningen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Serveringen av mat i skolor och daghem i Åbo övergår till en så kallad in-housemodell. Det beslöt stadsstyrelsen på måndagen. Tanken är att kosthållet ska skötas av ett bolag men servicen produceras endast åt staden och att den därmed inte konkurrensutsätts.

Det är troligen bolaget Kaarea som tar över kosthållet. I nuläget ägs Kaarea av bland annat Åbo stad och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Hur det här genomförs i praktiken behandlas i stadsfullmäktige i ett senare skede. Efter det ska stadsstyrelsen godkänna avtalet.

Samtidigt beslöt stadsstyrelsen att staden ger Arkea en fullmakt att förhandla om ett lokalt avtal för de övriga anställda. Utgångspunkten för förhandlingarna är det nuvarande kollektivavtalet. Hur avtalet ser ut och vad det innebär för de anställda är i nuläget oklart, de förhandlingarna ska alltså nu inledas.

Beslutet fattades efter omröstning, 11 för, 2 emot och en blank röst.

"Förhandlingarna ska inledas i snabb takt"

Stadsstyrelsen yrkar också på att Arkea ska inleda förhandlingarna i snabb takt. "Målsättningen är att hitta besparingar som tryggar bolagets ekonomiska ställning och att återställa arbetsfreden", säger borgmästare Minna Arve (Saml) i ett pressutskick.

Samtidigt beslöt styrelsen att Arkea också kan välja det förmånligare kollektivavtalet ifall parterna inte kommer fram till en lösning gällande ett lokalt avtal. Det här var något som Vänsterförbundet motsatte sig, men förlorade i omröstning.

Trots det är styrelsemedlem Jaakko Lindfors (VF) nöjd med dagens beslut. Han hoppas att parterna hittar en lösning och kan komma fram till ett lokalt avtal.

– Jag är mycket nöjd med att koncernsektionens beslut ändrades. Det nya beslutet blev mycket mindre problematiskt än vad det var till en början. Jag hoppas nu att förhandlingarna går vidare, säger Lindfors.

Strejken fortsätter på tisdag

Arkea krävde under måndagens förhandlingar att strejken ska avbrytas, men JHL meddelade att strejken fortsätter tills förhandlingarna når ett resultat.

– Det här var ett sorgligt besked, säger stadsstyrelsemedlem Ulla Achrén (SFP). Hon påminner också om att kosthållet inte kan få gränslöst med resurser, trots att verksamheten nu övergår till en ny modell.

– Jag är fortfarande av den åsikten att om man väljer att bolagisera sin verksamhet, så måste man se till att bolaget klarar sig och kan konkurrera på marknaden.

Stor utmarsch på måndagen

Arkea producerar tjänster inom kosthåll, städning och fastighetsskötsel och ägs till stora delar av Åbo stad. Tidigare beslöt stadsstyrelsens koncernsektion att Arkea kan övergå till ett nytt kollektivavtal, som skulle ha inneburit lägre löner och färre semesterdagar för en del anställda. Det här skulle göras för att garantera bolagets konkurrenskraft på marknaden.

Till följd av det här inledde fackförbundet JHL en strejk som har pågått i snart två veckor och som har inverkat på kosthållet och städningen i skolor och daghem i Åbo. Under förra veckan städades skolorna eftersom arbetsgivaren gav städarna order om att återvända till sitt arbete på grund av coronapandemin. Under den här veckan gäller ingen order om nödarbete vilket alltså betyder att skolor och daghem inte städas.

På måndagen ordnade JHL en utmarsch, vilket resulterade att ungefär 3 000 anställda inom Åbo stad och stadens bolag lämnade sina arbetsplatser.

Enligt Åbo stad hade arbetsgivaren inte informerats om utmarschen och därför kommer arbetsgivaren att kräva en förklaring av de anställda som lämnade sin arbetsplats under eftermiddagen.

En grupp med människor står på gatan under en demonstration i Åbo.
Bildtext JHL ordnade en stor utmarsch i måndags.
Bild: Arash Matin / Yle