Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fed-chefen varnar för inflation till följd av omikron, Wall Street återhämtar sig

Från 2021
Flera människor, en del av dem med munskydd, promenerar på gatan med ståtliga byggnader i bakgrunden.
Bildtext Aktiekurserna i USA klarade sig mycket bättre på måndagen än i fredags. I bakgrunden New York-börsen på Wall Street den 18 november 2021.
Bild: Erik Pendzich/Shutterstock/All Over Press

Den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell säger att den nya coronavirusvarianten omikron kan göra den ekonomiska återhämtningen långsammare, försämra sysselsättningen och höja osäkerheten om inflationen.

Powell sa vidare att de faktorer som höjer inflationen i USA kommer att vara i kraft långt in på nästa år.

Kommentarerna som ska framföras inför senatens bankutskott på tisdag antyder att Powell är alltmer bekymrad över den höjda inflationen i år, som han konsekvent har kallat övergående.

Aktiekurserna i USA återhämtade sig däremot något på måndagen efter fredagens kraftiga kursfall till följd av oro för följderna av omikronvarianten.

I synnerhet det teknologitunga Nasdaq-indexet klarade sig bra.

Biden: Inga nedstängningar

President Biden sa på måndagen att en nedstängning av samhället inte är aktuell med anledning av omikron. Han rekommenderade i stället vaccinationer samt användning av munskydd inomhus.

Biden sa vidare att USA arbetar med läkemedelsbolag för att göra beredskapsplaner för den händelse att nyutvecklade vacciner behövs i och med den nya virusvarianten.

Beskedet från presidenten och läkemedelsföretagen lugnade ner placerarna på måndagen.

En analytiker som Reuters talat med säger att beskeden från presidenten och från vaccintillverkaren Pfizer ger anledning till optimism och minskad oro.

Källor: AFP, Reuters