Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Nu är det fler coronapatienter på intensiven än vad Finland egentligen har räknat med – och fyra andra nyheter att hålla koll på

Sjukskötare
Bildtext – Det är lite jobbigt, att se på när ett samhälle gör sig självt illa genom att man inte hittar den gemensamma kämpaandan, säger vårdare Marcus Norrgård.

God morgon! Här är fem nyheter att hålla koll på den här tisdagsmorgonen.

Sociolog efterlyser nya boendelösningar för unga: "Unga som bor trångt har lidit oerhört under pandemin"

Studeranden erbjuds ofta små studentbostäder, i många fall till och med lägenheter på mindre än 20 kvadratmeter. Professor Terhi-Anna Wilska säger att små lägenheter inte är gjorda för att idka heltidsstudier i och att de inte möter generationen Zs behov.

Studerandena Lina Frostdahl, Sofie Braxén och Rebecka Björklund bor i lägenheter av olika storlekar, men ingen av dem vill bo för trångt.

Har du en egen berättelse om att bo i en liten lägenhet? Berätta i slutet av artikeln!

Bilad av tre kvinnliga studerande.
Bildtext Studerandena Lina Frostdahl, Sofie Braxén och Rebecka Björklund är nöjda med hur de bor.

I välfärdsområdesvalet väljer du vem som beslutar om din hälsovård – läs 13 frågor och svar så förstår du vad valet i januari egentligen handlar om

Var finns närmaste jourhavande läkare? Hur får jag kontakt med en socialhandledare? Var hittar jag rådgivningen? Och inte minst, vad är ett välfärdsområde?

Den här artikeln handlar om hur du kan påverka arbetet i det nya välfärdsområdet, som i sin tur kommer att påverka vilken slags hälsovård och sociala tjänster du får.

En sjukskötare och en läkare fotograferade bakifrån medan de går i en sjukhuskorridor.
Bildtext Genom att rösta i valet kan du påverka bland annat vilken vilken slags hälsovård som kommer att erbjudas i det område där du bor.

Nu är det fler coronapatienter på intensiven än vad Finland egentligen har räknat med – sjukskötare: Jobbigt att se när de kippar efter andan gång på gång

För tillfället vårdas totalt 53 coronapatienter på intensivvårdsavdelningarna i Finland. Det innebär att en nationell gräns för när den övriga vården påverkas negativt har överskridits.

Att de allvarligt sjuka coronapatienterna igen blir fler är frustrerande, säger vårdare.

– Lidandet är väldigt tydligt med coronapatienterna. Känslan när luften tar slut är starkt ångestframkallande, säger Marcus Norrgård.

Marcus Norrgård har arbetat länge på intensiven vid Mejlans sjukhus i Helsingfors.
Bildtext Sjukskötare Marcus Norrgård är kritisk till att coronapatienterna igen blir fler. Folk måste skärpa sig när det gäller att följa restriktionerna, säger han.

Belarusiska murare som renoverade skola i Helsingfors jobbade långa dagar och blev utan övertidsersättning: "Arbetarna nöjda eftersom lönenivån i hemlandet är lägre"

I september inspekterade Byggnadsförbundets representanter renoveringen av Drumsö finskspråkiga lågstadieskola i Helsingfors.

Då uppdagades att där jobbade sju murare som saknade arbetstillstånd i Finland. De var från Belarus och jobbade för två estniska byggföretag som är underleverantörer till huvudentreprenörens underleverantör.

Granskningen visar att arbetarna som saknade arbetstillstånd jobbade mer än 40 timmar i veckan och fick ingen övertidsersättning.

Byggarbetsplats i mörker fotad bakom ett stängsel.
Bildtext Renoveringen av det finska lågstadiet på Drumsö i Helsingfors antas bli färdig i början av nästa år.

Kommunerna investerar och lånen växer – Hangö har mest lån per invånare och Ingå fördubblar sin lånebörda

Kommunerna i Finland har stadigt ökat sin lånebörda under hela 2000-talet. Från att ha varit ungefär fyra miljarder vid millennieskiftet är kommunernas och samkommunernas sammanlagda lånestock nu över 23 miljarder.

Också i Västnyland växer lånebördan.

Hangö toppar med högsta lånebörda per invånare. Ingå, som tidigare varit försiktig med lånen, satsar nu stort och fördubblar sin lånebörda – men landar ändå långt ifrån Hangös siffror.

Gästhamn
Bildtext Hangö sticker ut i lånestatistiken.

Väder

Det kalla vädret fortsätter. Ett snöfallsområde över landets östra del rör sig mot norr under dagens lopp. Snöfallet är lokalt ymnigt.

Det är mest mellan -5 och -15 grader, kallast i Lappland, lokalt upp till -25 grader.

Varning för mycket dåligt väglag på grund av snöyra och uppvirvlande snö i Kymmenedalen, Södra Karelen, Södra Savolax, Norra Savolax, Norra Karelen och Kajanaland.