Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amazon-anställda får en ny chans att organisera sig – fackligt val ska göras om efter anklagelser om påtryckningar

Demonstrant utanför Amazon-varuhus.
Bildtext Amazonanställdas vilja att organisera sig fackligt har länge varit ett hett ämne i USA, som både fått hejarop och mött meningsmotståndare.

Amerikanska myndigheter har beslutat att Amazon Alabama Warehouse Center måste hålla en ny omröstning om huruvida centrets anställda kan organisera en fackförening. Myndigheterna slår fast att e-handelsjätten har brutit mot reglerna under den första omröstningen.

Efter att arbetarna vid lagercentret i april med klar marginal hade röstat emot att bilda en fackförening, lyfte fackorganisatörerna upp en rad missförhållanden under omröstningen.

Enligt fackförbundet RWDSU skrämde och trakasserade e-handelsjätten anställda som deltog i omröstningen.

Om majoriteten hade stött organisationen skulle arbetarna ha gått med i Retail and Wholesale Workers Union (RWDSU), som skulle ha börjat förhandla om arbetsvillkor med Amazon.

RWDSUs talesman Stuart Appelbaum menar att beslutet bekräftar vad föreningen har sagt hela tiden.

– Amazons hot och trakasserier hindrade anställda från att ha en rättvis chans att bestämma om de vill ha en fackförening på sin arbetsplats, sa Appelbaum.

Beslutet om att omröstningen ska göras om togs av Lisa Henderson, en lokal representant för den amerikanska tillsynsmyndigheten för arbetslagstiftningen, NLRB. I sitt beslut hänvisade hon till information från arrangörerna om att Amazon bland annat antydde att företaget skulle registrera identiteten på anställda som röstade.

Henderson skrev i sitt beslut att Amazon flagrant ignorerat de arremang för liknande omröstningar som NLRB arrangerat och att det ommöjliggjorde en fri och rättvis omröstning.

Amazon: Vi tror inte att fackföreningar är det bästa svaret

Beslutet om att omröstningen ska tas om är ett stort bakslag för Amazon. Bolaget har under de senaste åren arbetat hårt för att förhindra att arbetarna vid dess jättelager i USA organiserar sig.

Amazon underströk i ett uttalande att arbetarna i Alabama redan hade avvisat idén om att bilda en fackförening. Enligt företagets taleskvinna Kelly Nantel är det olyckligt att NLRB nu har beslutat att omröstningen i april inte spelar någon roll.

– Som företag tror vi inte att fackföreningar är det bästa svaret för våra anställda, skrev Nantel i ett pressmeddelande.

Omröstningen i Bessemer, Alabama, var mycket omtalad under våren. Många artister, beslutsfattare och till och med president Joe Biden uttryckte sitt stöd för planerna på en fackförening.

Fackföreningar och politiska ledare har hävdat att Amazon-arbetare möter konstant press och granskning. Dessutom har Amazon anklagats för försumbar anställningstrygghet.

Källa: STT, AP