Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL:s Mika Salminen: Inga direkta tecken på att den nya varianten påverkar vaccinbesluten

Mika Salminen
Bildtext Hälsosäkerhetschef Mika Salminen säger att vaccinerade kan fira jul helt i lugn och ro.

Under de senaste veckorna har epidemin förvärrats betydligt och nu väcker dessutom den nya virusvarianten omikron oro. Regeringen ska senare i dag bland annat diskutera om covidintyget kan användas mer, och om det behövs strängare reserestriktioner.

Hälsosäkerhetschef Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd är positivt inställd till fler restriktioner där det behövs.

– Vi får se vad regeringen gör. De har ju redan beslutat om att förkorta öppethållningstider, speciellt utskänkningstiden för restauranger och det betyder att coronapasset tas i bruk bredare. Det är mycket bra, det minskar på riskerna mycket.

– I områden där det finns mycket smittspridning för tillfället är det klokt att också ta i bruk fler restriktioner som breddar på möjligheten att använda coronapasset och minskar på smittoriskerna i olika serviceenheter.

Om den nya virusvarianten påverkar beslutet om en tredje vaccindos är ännu för tidigt att säga.

– Det är möjligt att den nya varianten finns i Finland, men vi har bara två fall – än så länge finns det inga direkta tecken på att den skulle påverka vaccinbesluten på något sätt, vi får vänta på mera data som kommer inom ett par veckor.

Hur blir det med julen?

Justitiekanslern kom häromdagen med kritik mot institutets sätt att motivera sina utlåtanden. Den kritiken besvarar Mika Salminen så här:

– Det är klart att våra utlåtanden är expertutlåtanden, men kanske vi måste vara klarare i hur vi för fram informationen. Nu har det de senaste två åren varit en sådan situation att vi i bästa fall har två dagar på oss att skriva ihop utlåtandena. Det betyder att vi inte kan göra ett utförligt memorandum som det i praktiken tar flera veckor att göra, utan vi måste köra med modellen med expertutlåtanden.

Alla är säkert ganska trötta på situationen för tillfället och hade hoppats att kunna fira jul i lugn och ro, hur ska vi förhålla oss till den nya situationen?

– Är du vaccinerad kan du fira jul helt i lugn och ro. Sedan kanske du får fundera på hur du gör om du har symptom eller människor bland dig som inte har hunnit få den tredje dosen och som är äldre. Men om du har fått den tredje dosen och är äldre skulle jag fira helt i lugn och ro. Jag tänker fira med min mor som är 80 år och hon vill fira tillsammans. Vi kan inte hålla på och vara rädda i evigheter heller.