Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ingen lösning på vårdtvisten – Lappträsk tar Lovisa till rätten

Från 2021
Lappträsk hälsogård
Bildtext Lappträsk köper hälsovårdstjänster av Lovisa stad, men kommunerna är inte överens om kostnaderna för avtalet.
Bild: Yle / Alexandra Karlsson

Vi har tidigare berättat att Lappträsk och Lovisa bråkar om pensionsavgifter som Lappträsk anser att Lovisa stad inte borde ha fakturerat för. Nu är det klart att bråket blir ett domstolsärende.

Lappträsk har köpt hälsovårdstjänster av Lovisa stad i ungefär tio års tid. Men Lappträsk har redan länge tyckt att kommunen betalar för mycket för samarbetsavtalet.

För ett år sedan lät Lappträsk göra en utomstående utredning om kostnaderna. Enligt Lappträsk visar den utredningen att kommunen har betalat totalt 980 000 euro i pensionsavgifter i onödan åt Lovisa stad under flera års tid.

Lappträsk krävde pengarna tillbaka, men Lovisa stad var av annan åsikt och vägrade betala. Trots att kommunerna har kommunicerat via advokater har de inte lyckats komma till en lösning.

Lappträsk kommunstyrelse diskuterade tvisten på sitt möte på måndagen och beslutade att ta den vidare till Helsingfors förvaltningsdomstol.

– Vi gör upp en handling till domstolen och så börjar processen, säger kommunstyrelsens ordförande Kim Jordas (SFP). Den kommer säkert att ta rätt lång tid och det är vi beredda på.

Samtidigt har Lappträsk och Lovisa förhandlat om samarbetsavtalet för 2022. Där är kommunerna överens och avtalet borde klubbas igenom i respektive fullmäktige under december.

– De diskussionerna har gått mycket bra. Lappträskbornas tjänster är tryggade nästa år, och det är säkert det viktigaste för invånarna, säger Jordas.

Kommunernas vårdsamarbete upphör då de nya välfärdsområdena bildas 2023.