Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Inställda närtåg fortsatt plåga för huvudstadsregionen, brist på arbetskraft orsaken

En tom perrong på en järnvägsstation, det är snöigt. Ljustavlan visar att tåget är inställt.
Bildtext Böle station i Helsingfors, där också de inställda tågen skulle ha stannat.

Hösten har inte gått som på räls för närtågen inom Helsingforsregions Trafik. Tågtrafiken har plågats så väl av tekniska fel som brist på arbetskraft och inställda turer har blivit mer regel än undantag. Den första veckan i advent ges inget hopp om snabb förbättring.

Igår på måndag blev flera tiotals turer inställda, för bland annat A-tåget blev flera påföljande turer mitt under morgonrusningen borta.

Idag på tisdag var det dags igen. Från VR beklagar man situationen, och säger att den beror på brist på arbetskraft. Fler lokförare än vanligt är sjukskrivna, och det har inte gått att få in ersättare. Man försöker sprida ut bortfallen av turer så att alla linjer skulle köras, och så att åtminstone varannan tur på en linje skulle avgå som planerat.

Fortsatta störningar i tågtrafiken på grund av sjukskrivningar är tyvärr att vänta, säger man från VR.

Från Helsingforsregionens trafik säger informatör Tapio Tolmunen att HRT förstår passagerarnas frustration, men att de i det här läget inte kan göra annat än rekommendera passagerarna att kontrollera situationen i trafiken i tid.

– Reservera tillräckligt med tid, och kontrollera störningssituationen i reseplaneraren eller någon annanstans före du ger dig av, säger Tolmunen.

Inställda turer i regiontrafiken hittar du här i reseplaneraren på HRT:s webbplats.