Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unik rättegång i Tyskland: Irakisk man dömdes för folkmord – "ett historiskt ögonblick för yazidierna"

Irakisk man ställs inför rätta för folkmord på yazidierna 30.11.2021
Bildtext Den irakiska mannen täcker sitt ansikte under rättegången där han döms för folkmord på yazidierna.

En domstol i Tyskland har i ett mycket uppmärksammat fall dömt en irakisk man för folkmord och krigsbrott. Fallet är kopplat till de grymheter som terrororganisationen IS har utfört mot den yazidiska minoriteten i norra Irak. Rättegången har väckt stort intresse eftersom det handlar om den första processen som rör folkmordet på yazidierna.

Den irakiska mannen, som är en tidigare IS-medlem, dömdes i dag av en domstol i Frankfurt. Den 29-åriga irakiern uppges ha gått med i terrororganisationen IS år 2013. Han greps i Grekland 2019 och utlämnades till Tyskland.

Den tyska domstolen dömde mannen till livstids fängelse för folkmord samt brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser, medhjälp till krigsförbrytelser och kroppsskada med ödesdigra konsekvenser.

Domaren konstaterade att det här var den första fällande domen i världen över en person som agerat i enlighet med IS systematiska förföljelse av den yazidiska religiösa minoriteten i Irak.

Enligt åtalet hade mannen och hans tidigare hustru – en tysk kvinna – "köpt" en yazidisk kvinna och ett barn och hållit dem som "hushållsslavar" medan de bodde i det då IS-ockuperade Mosul år 2015. Modern och barnet tvingades arbeta och leva enligt strikta islamiska regler, de gavs inte tillräckligt med mat och de blev regelbundet slagna som straff. Den lilla flickan dog till slut av törst.

Den irakiska mannen dömdes också till att betala modern 50 000 euro.

Separat rättegång för den åtalades hustru som har dömts för mord

Den irakiska mannen stod åtalad för att ha kedjat fast den femåriga flickan vid ett fönster utomhus i 50 graders värme. Det ledde till att barnet dog av törst. Också hans tidigare hustru uppges ha varit på plats och låtit flickan törsta ihjäl.

Det lilla barnet hade behandlats som en slav, och som straff för att hon hade kissat i sin säng hade hon kedjats fast vid metallstängerna framför ett fönster i huset där hon hölls.

Den lilla flickans mor – identifierad med sitt förnamn Nora – har upprepade gånger vittnat i både München och i Frankfurt om grymheter som hon och hennes barn utsattes för. Kvinnan och barnet hade tagits till fånga av IS, och hade flera gånger sålts vidare som slavar.

Hon har också beskrivit hur hon upprepade gånger blev våldtagen av IS-jihadister efter att de invaderade hennes by i Sinjar-bergen i nordvästra Irak i augusti 2014.

I en separat rättegång i oktober dömdes den tyska exhustrun till tio års fängelse för "brott mot mänskligheten i form av förslavning" och medhjälp till dödandet av flickan genom att inte erbjuda hjälp.

Det här är ett historiskt ögonblick för yazidierna

― Natia Navrouzov, advokat och medlem i organisationen Yazda som samlar bevis på brott som IS begått mot yazidierna

Yazidierna är en förtryckt kurdisktalande folkgrupp i norra Irak. Gruppen har i åratal förföljts av IS som har dödat män, våldtagit kvinnor och tvångsrekryterat barn och tvingat dem att bli krigare.

I maj rapporterade FN:s särskilda utredare att de hade samlat in "tydliga och övertygande bevis" på att IS har utfört folkmord mot yazidierna.

FN har kallat IS-anfallet på yazidiernas förfäders hemland i norra Irak 2014 för ett folkmord och sagt att yazidiernas 400 000 man starka gemenskap "har fördrivits, tillfångatagits eller dödats". Av de tusentals som tillfångatogs av IS tvingades pojkar slåss för extremisterna medan männen avrättades om de inte konverterade till islam – och avrättades ofta i alla fall. Kvinnor och flickor såldes som slavar.

Den första domen i världen som gäller folkmord på yazidierna

– Det här är ett historiskt ögonblick för yazidierna. Det är första gången i yazidiernas historia som en förövare ställs inför en domstol för folkmordsanklagelser, säger advokaten Natia Navrouzov till nyhetsbyrån AFP.

Navrouzov är också medlem i organisationen Yazda som samlar bevis på brott som IS begått mot yazidierna.

Fredspristagaren Nadia Murad under en presskonferens i Washington
Bildtext Fredspristagaren Nadia Murad under en presskonferens i Washington.

Juridisk kamp för yazidierna – med krav på att brotten erkänns som folkmord

Flickans mamma representeras av ett juridiskt team – där bland annat den Londonbaserade människorättsadvokaten Amal Clooney ingår – som har stått i spetsen för en kampanj där det krävs att IS brott mot yazidierna erkänns som folkmord. I kampanjen deltar också den tidigare yazidiska slaven och fredspristagaren Nadia Murad.

Nadia Murad har uppmanat FN:s säkerhetsråd att föra de fall som rör brott mot yazidierna till Internationella brottmålsdomstolen eller att skapa en särskild domstol för folkmord som begåtts mot samhället.

Tyskland har kämpat aktivt för yazidiernas rättigheter

Tyskland – som inhyser ett stort yazidiskt samfund – är ett av få länder som har vidtagit rättsliga åtgärder mot de här övergreppen. Tyska domstolar har redan dömt fem kvinnor för brott mot mänskligheten relaterade till yazidierna. Brotten har begåtts på områden som innehas av IS.

Tyskland har anklagat flera tyska och utländska medborgare för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten utförda utomlands. Det här sker via den rättsliga principen om universell jurisdiktion som gör att brott kan behandlas även om de har begåtts i ett främmande land.

Rättegången mot den irakiska mannen "sänder ett tydligt budskap", enligt advokaten Natia Navrouzov:

"Det spelar ingen roll var brotten begicks och det spelar ingen roll var förövarna är. Tack vare den universella jurisdiktionen kan de inte gömma sig och kommer fortfarande att ställas inför rätta."

Källa: AFP, AP