Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åland, Nyland och Österbotten – federalt Finland med delstater kunde vara framtiden, visionerar EVA:s forskare

Från 2021
En skylt där det står Nyland och en annan där det står Lojo vid en väg. På vägen kör en bil.
Bildtext Framtidsscenario: Du hoppar i bilen i Österbotten och kör mot Nyland. På vägen tar du en kaffepaus i delstaten Untamola och en snabb lunch i Häme innan du kör in över gränsen till delstaten Nyland.
Bild: Marica Hildén / Yle

Färre landskap med flera uppgifter och mera resurser. Så föreställer sig forskare vid Näringslivets delegation (EVA) att framtiden kunde se ut ifall Finland skulle bli en federal stat med tio delstater.

Diskussioner om välfärdsområden och landskapsreformer har väckt tankar om hur Finland i framtiden kunde decentralisera en del uppgifter. Forskare vid EVA presenterar nu sin vision: ett Finland med tio delstater utifrån den schweiziska modellen.

Det är den schweizsiska gästforskaren Natanael Rother, forskningschef Ilkka Haavisto och vd Sami Metelinen står bakom EVA-rapporten (på finska).

Enligt forskarnas förslag skulle delstaterna få flera frågor på sitt bord. Förutom social- och hälsovården skulle de till exempel ansvara för kollektivtrafiken, den egna infrastrukturen, utvecklingen av området och andra stadiets utbildning. Åtminstone två tredjedelar av delstatens intäkter skulle samlas in genom skatter och avgifter.

19 skulle bli 10

De nu nitton landskapen skulle reduceras till tio delstater för att garantera att befolkningen är tillräckligt stor och ekonomin är tillräckligt stark för deras fortlevnad.

Delstaterna skulle gå under namnen Nyland (Uusimaa), Aura, Tavastland (Häme), Nya Karelen (Uusi Karjala), Kaleva, Untamola, Österbotten (Pohjanmaa), Pohjola, Lappland (Lappi) och Åland. I den föreslagna modellen varierar befolkningen i delstaterna +/- en halv miljon.

En karta över Finland med delstater.
Bild: EVA

"Det viktigaste i delstaterna är invånarens autonomi, som gör det möjligt att på bästa sätt hitta passliga lösningar för delstaten. Delstaterna är också tillräckligt många för att det ska kunna konkurrera om företag och invånare", säger EVA:s forskningschef Ilkka Haavisto i ett pressmeddelande.

De skulle till exempel kunna konkurrera i skatte- och tjänstekvalitetsfrågor, förklarar forskarna.

"Konkurrensen skulle också kunna leda till att delstaterna hittar sina egna styrkor, hittar lösningar för sina svagheter och lär sig av varandra", säger Haavisto.

Diskussion om artikeln