Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Linda Sällström flyttar hem till svenska "byalaget" för att hitta EM-formen – berättar om unika miljön i Vittsjö: "De kan reparera cykeln, ge skjuts eller baka bullar"

Från 2021
Uppdaterad 30.11.2021 11:49.
Linda Sällström i VM-kval mot Sverige, jagas av Magdalena Eriksson.
Bildtext Linda Sällström vill vara i slag i EM nästa sommar, och då kändes en flytt till Vittsjö rätt.
Bild: All Over Press

Linda Sällström säger att hon flyttar hem – och det betyder att hon spelar i Vittsjö nästa säsong. EM-slutspelet och läkarstudierna var avgörande faktorer i klubbvalet.

Det är en glad och nöjd Linda Sällström som svarar på frågor om nästa steg i sin fotbollskarriär. Hon går i bekanta fotspår: hon återvänder till klubben där hon hade några av sina bästa år i klubbkarriären.

Årets damallsvenska tabellfemma Vittsjö blir destination för Sällströms EM-uppladdning.

– EM-slutspelet fanns med mycket i tankarna då jag valde lag. Jag ville få en försäsong i en miljö där jag vet vad jag får. Jag lyckades prestera på en väldigt bra nivå senast jag spelade i Vittsjö och jag vet att förutsättningarna för samma sak finns på plats nu, säger landslagsanfallaren till Yle Sporten.

Dessutom var klubben i norra Skåne ett bra val med tanke på livet utanför fotbollen. Sällström har en studieplats på läkarlinjen i Lund, och hon ska fortsätta studera nästa höst.

– Studierna påverkade också mycket i valet. Om jag valt vilket annat lag som helst hade jag bara kunnat skriva kontrakt fram till EM. Det här ger mig möjligheten att kombinera fotbollen med studierna – och då var det ett enkelt val med tanke på att jag trivdes väldigt bra senast i Vittsjö.

Klubb från litet samhälle

Sällström spelade i Vittsjö under fyra år innan hon bestämde sig för att flytta till Paris. Efter en halv säsong i Helsingfors och HJK studsar hon nu tillbaka till svensk fotboll.

Det färska avtalet är skrivet på 1+1 år.

– Det känns som att jag flyttar hem. Jag har hållit kontakten med Vittsjö under årens lopp och här får jag bästa förutsättningarna för att förbereda mig för EM. Klubben är väldigt familjär och det kändes naturligt att återvända.

Linda Sällström
Bildtext Linda Sällström har goda minnen från åren i Sverige.
Bild: All Over Press

Sällström nämner den nära kontakten med samhället – och med tanke på att tätorten Vittsjö har ett par tusen invånare är det anmärkningsvärt att klubben spelade om ett brons i damallsvenskan till den allra sista omgången i år.

– Vittsjö har varit uppe och nosat i toppen. De visar att ett litet byalag kan konkurrera och förtjänar en plats i högsta serien.

– Stämningen runt laget är verkligen familjär. Hela byn sluter upp med hela sin själ på ett unikt sätt. Fansens engagemang kan handla om att reparera en cykel, bygga läktare, ge skjuts, grilla korv, baka bullar … De brinner verkligen för laget och det är gemensam grej för hela byn.

Imponerad av HJK

Sällström – alla tiders målskytt i landslaget med sina femtio fullträffar – gjorde bara en halv säsong i finska ligan och HJK. Trots att hennes tid i Helsingfors blev kort har hon bara gott att säga om månaderna i Finland.

– Jag blev imponerad av hur de kombinerade ambitioner och proffsighet utan att tumma på vad individen behöver. Förutsättningarna gjorde intryck på mig. Många saker fungerade bättre i HJK jämfört med utländska klubbar som jag har varit i.

Det råder ändå ingen tvekan om att ett svenskt ligalag är ett steg uppåt i hierarkin.

– Ligan är bättre, matcherna och träningsmotståndet är på en högre nivå. Det finns mer resurser och fler rutinerade spelare. Man kan satsa heltid på fotbollen och behöver inte jobba, och det syns förstås i prestationerna. När man kommer upp lite i åren vill man kanske inte ha en situation där man satsar hela sitt liv på fotbollen och inte får något tillbaka.

Diskussion om artikeln