Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Pyssel och innerlig julglädje på Unga Teaterns Elsa Beskow-pjäs för barn

Från 2021
fyra skådespelare dansar kring en liten julgran i ett vinterlandskap på en teaterscen.
Bildtext Julen enligt Elsa Beskow på Unga Teatern bjuder på julstämning med ringdans kring granen och pepparkaksbak.
Bild: Cata Portin

Pyssel, pepparkakor, ringdans och sång. Unga Teaterns julföreställning Julen enligt Elsa Beskow förvaltar väl stämningen från den klassiska barnboksförfattarens sagovärld.

När Unga Teatern gör föreställningen Julen enligt Elsa Beskow samlas publiken i entrén för en liten fantasi- och sagostund med Lotta-Petter (Stella Laine). Lotta-Petter förklarar hur vintern skapas av jordens lutning och berättar sagan om Solägget.

Sedan leder Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin – värvade ur publiken – barnen till en spännande lektion om naturen med Ugglemor (Ville Hukkinen) med sång och en stor monter fullproppad med pressade växter, mossor och lavar.

En skådespelare ligger på gröna kuddar framför en jättestor bok.
Bildtext På Lotta-Petters (Stella Laine) sagostund får publiken veta hur jordens lutning leder till årstiderna här uppe i norr.
Bild: Cata Portin

Efter det följer en teckningslektion på Farbror Blås skola där de får rita av Julbocken – den gamla Julbocken som vi firade i Norden innan den röda Jultomten tog över julfirandet.

Det blir nästan lite väl spännande när barnen får höra att Julbocken, en skäggig gubbe i tjock svart päls och två stora horn i pannan, är på kommande.

Men när han kommer in visar det sig att det bara är snälla Farbror Blå själv (Kristian Thulesius) som klätt ut sig i nävermask och vandringsstav, han står modell för barnen som får rita av honom med kritor.

Till slut blir det traditionellt pepparkaksbak inne på scenen i ett mysigt gammaldags kök med murad spis.

En skådespelare utklädd till uggla skrattar stort.
Bildtext Lektionerna med Ugglemor (Ville Hukkinen) är både roliga och spännande.
Bild: Cata Portin

Lagom festligt och högtidligt

Julen enligt Elsa Beskow i regi av Meri-Anna Hulkkonen är på en knapp timme lagom lång för sin målgrupp, barn i dagis- och skolåldern. Det är en tacksam föreställning som ger den unga publiken gott om chanser att pyssla, ställa frågor och röra på sig. Stämningen förstärks av det läckra detaljarbetet med föreställningens gammaldags kostymer och kläder.

Föreställningen förvaltar också stämningen från Elsa Beskows klassiska barnböcker väl. Det blir skidåkning i vinterlandskap, sagoväsen i naturen, visor och sagor, och pjäsen bygger upp en härlig, riktigt gammaldags julstämning som betonar värme och samvaro, allting lagom festlig och högtidligt.

Tre skådespelare står kring en plåt med pepparkakor i ett gammaldags kök med murad spis.
Bildtext I föreställningen får publiken veta varför man bakar pepparkakor just på julen.
Bild: Cata Portin

När pepparkakorna kommit i ugnen slås fönstren upp ut mot ett vackert och fridfullt vinterlandskap där en julgran står ute i snön. Då blir det ringdans kring granen.

Också för en vuxen publik är Julen enligt Elsa Beskow en rörande pjäs som låter publiken uppleva en enkel och innerlig julglädje.

Unga Teatern: Julen enligt Elsa Beskow. Manus och regi Meri Anna Hulkkonen. På scenen: Kristian Thulesius, Camilla Hägglund, Stella Laine, Ville Hukkinen. Scenografi Karoliina Korhonen. Kostymdesign Jonna Helin. Ljus och ljud Jukka Hannukainen. Mask Jonna Helin. Sömnad Jonna Helin, Tuula Laakso. Rekvisita Lia Lindström. Scenografibygge Jannike Store.