Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

40 personer vid boendet Niittykoti i Åbo riskerar att bli hemlösa vid årsskiftet – diakoniarbetare: "Det här är ett stort bakslag"

Uppdaterad 30.11.2021 18:44.
Niittykoti-boendet i Åbo.
Bildtext Arkivbild. Boendet Niittykoti erbjuder stöd för personer som bland annat har missbruksproblem eller andra problem med boendet.

Fastighetsbolaget TVT Asunnot, som ägs av Åbo stad, har på måndagen meddelat att de avslutar hyreskontraktet som gäller boendet Niittykoti i Åbo. Det här betyder att 40 boende riskerar att bli hemlösa vid årsskiftet.

Det här framkommer i ett pressmeddelande av Stiftelsen Sininauha som driver verksamheten vid boendet. Enligt meddelandet kommer hyreskontraktet för Niittykotis fastighet att avslutas den sista maj 2022, och verksamheten vid boendet upphör den 31 december i år, då det nuvarande tjänstekontraktet går ut.

I praktiken innebär det att hemmets 40 kunder kan bli hemlösa vid nyår.

Boendet Niittykoti erbjuder stödboende åt personer som ofta har missbrukarbakgrund och som har svårt att hitta en bostad.

Orsaken till att hyreskontraktet avslutas är att staden planerar att ersätta byggnaden med ett äldreboende. Det här säger Stiftelsen Sininauhas verkställande direktör Kimmo Karvonen i pressmeddelandet. Enligt Karvonen kommer det ändå ta flera år innan det här blir verklighet, och han anser inte att det finns tvingande skäl till att säga upp hyreskontraktet i det här skedet.

Stiftelsen ska nu tillsammans med Åbo stad utreda olika boendelösningar för kunderna. Stiftelsen Sininauha har redan tidigare aktivt letat efter en annan fastighet som skulle lämpa sig för verksamheten man inte lyckats hitta något bra alternativ.

"Ingen lätt uppgift att hitta 40 platser för dessa personer på kort varsel"

Mikael Hagelberg som är diakoniarbetare vid Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet överraskades av nyheten.

– Vi har mycket kontakt med personalen och med dem som bor på Niittykoti. Många har varit optimistiska om att avtalet och boendet på Niittykoti kommer att fortsätta oavbrutet, så därför kom det här nog som en väldigt chockerande och tråkig nyhet, säger Hagelberg.

Vad tror du att det här beslutet kan ha för konsekvenser?

Det här är en stor tragedi, det är tiotals personer som man måste hitta nya lösningar för. Ifall de blir totalt bostadslösa blir det ju väldigt besvärligt för dem, men det kommer också att belasta socialtjänsten i Åbo. Det är ingen lätt uppgift att hitta 40 platser för dessa personer på kort varsel, så jag är nog väldigt orolig över hur det ska gå för dem, säger Hagelberg.

Hagelberg betonar att man i Åbo gör mycket arbete för att förebygga och åtgärda bostadslöshet. I höst startade bland annat Åbo stad ett uppsökande arbete som ska förebygga bostadslöshet.

– Men det här är definitivt ett stort bakslag eftersom Niittykoti har varit en stor aktör bland de bostadslösa och har erbjudit en bostadsmöjlighet där man går enligt principen bostad först, och sedan löser andra problem, säger Hagelberg.

Artikeln uppdaterades 30.11.2021 kl. 18.44 med kommentarer av Mikael Hagelberg.