Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åland följer inte rekommendation om munskydd – samtidigt som belastningen på vården fortsätter öka

Uppdaterad 30.11.2021 13:27.
En sjukskötare i munskydd rullar runt en sjukhussäng i en korridor.
Bildtext Ladskapregeringen motiverar beslutet med att munskydd har mer negativa effekter än positiva.

Medan belastningen på hälsovården i Åland fortsätter öka, har Ålands landskapregering beslutat att inte följa rekommendation om användningen av munskydd inomhus. Vården är besviken då de anser munskydd vara den lättaste av rekommendationerna - och inte en stor grej för samhället.

Åland befinner sig i spridningsfasen och belastningen på vården är stor. Trots det har Ålands landskapsregering inte följt samarbetsgruppens rekommendation att munskydd ska tas i bruk inomhus på sådana ställen där det inte går att hålla avstånd, enligt Ålands Radio.

Incidensen på Åland är 130, vilket är bland det lägsta i hela Finland. Landskapsläkare Knut Lönnroth påpekar att det ändå är en hög siffra för Åland. Dessutom utgör den nya virusvarianten omikron en ny hotbild, om den visar sig vara mycket smittsam.

Ålands hälso- och sjukvård ÅHS är besvikna på landskapregeringens beslut att inte för rekommendationen om munskydd.

– Men tanke på att vi har haft fall av samhällssmitta under de senaste veckorna och att vi har tung belastning på sjukvården så tycker vi att införandet av munskydd är något man kunde gå in för utan att det är en stor grej för samhället, sade Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör till Ålands Radio.

– Munskydd är den lättaste delen av rekommendationerna. Det här borde inte vara en så stor grej för samhället, fortsätter Pajunen.

"Munskydd har mer negativa effekter än positiva"

Lantrådet Veronica Thörnroos försvarar beslutet att inte fälja reommendationen om munskydd inomhus där man inte kan hålla avstånd med att munskydd inte lättar situationen på intensivvårdsavdelningen, enligt landskapregeringen.

Thörnroos säger till Ålands Radio att hon förstår frågorna beslutet väcker, men att munskydd har mer negativa effekter än positiva.

– Det vi diskuterat är på det psykologiska planet och vi tror också att det har negativa effekter på det privata näringslivet, sade Thörnroos.

Källa: Ålands Radio