Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Financial Times: Modernachef tveksam till hur effektiva coronavaccinerna är mot nya omikronvarianten

En farmaceut håller upp en ampull med Modernas coronavaccin.
Bildtext Moderna utvecklar som bäst ett nytt vaccin som ska funka mot den nya varianten. Det kan ändå ta månader innan vaccinen kan vara tillgängliga för allmänheten.

De existerande coronavaccinen kan ha svårare att hålla den nya virusvarianten omikron i schack. Det förutspår Modernas vd Stephane Bancel, som också uppger att det kan räcka flera månader innan man lyckats tillverka nya vaccin som funkar mot virusvarianten. Samtidigt manar USA:s president Joe Biden till lugn.

Den amerikanska vaccintillverkaren Modernas vd Stephane Bancel uppger för tidningen Financial Times att det inom de närmaste två veckorna kommer att klarna hur effektiva de nuvarande vaccinen är när det gäller att mota bort den nya virusvarianten. Forskarna är inte optimistiska.

– Alla forskare som jag har talat med säger att "det här kommer inte gå bra", säger han.

Modernachefen Stephane Bancel talar till media.
Bildtext Modernas vd Stephane Bancel varnar för att det kan ta länge innan nya coronavaccin finns till hands.

Oron beror på att 32 av omikronvariantens 50 mutationer har hittats på virusets spikprotein, säger Bancel. Spikproteinet har spelat en viktig roll i vaccinutvecklingen och är en faktor som vaccinerna använder för att aktivera immunförsvaret mot coronaviruset.

Det här innebär alltså i praktiken att vaccinerna kanske inte är lika effektiva mot omikronvarianten, som upptäcktes i Sydafrika och som fått flera länder att stänga sina gränser mot länder i södra Afrika.

USA:s Biden manar till lugn

Enligt Världshälsoorganisationen WHO utgör virusvarianten omikron en "väldigt hög" risk.

EU:s kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, Stella Kyriakides, vill trappa upp vaccinationstakten och ge ut fler boosterdoser. Hon är orolig för att den nya virusvarianten ska öka pressen på hälsovården i unionen.

EU-kommissionen efterlyser också mer testning för att utreda hur utbredd varianten är i samhället.

 Joe Biden tapaamassa kauppaketjujen johtajia.
Bildtext Joe Biden under ett möte med USA:s coronagrupp.

USA:s president Joe Biden är en av de världsledare som däremot manat till lugn. På måndagskvällen sa han att en ny variant är "orsak till oro, inte panik".

– Förr eller senare kommer vi att se nya fall av den nya varianten här i USA, och vi kommer att bli tvungna att möta det här nya hotet precis som vi har mött de tidigare, sa Biden efter ett expertmöte om coronaviruset.

Om människor är vaccinerade och bär munskydd finns det inget behov av en nedstängning, tillade Biden.

Pandemin är inte över, den har kommit in i en ny fas

― Norges statsminister Jonas Gahr Støre

I Norge går man också in för nya åtgärder med målet att undvika en nedstängning. Norrmännen bör bära munskydd i kollektivtrafiken och vid folksamlingar där risken för smitta är större, uppgav statsminister Jonas Gahr Støre på tisdag.

– Mitt huvudsakliga budskap i dag är att pandemin inte är över, den har kommit in i en ny fas, sa han.

Han uppmanade också människor att vaccinera sig.

– Vi kan undvika en nedstängning, sa Gahr Støre.

Nytt vaccin under utveckling

Moderna arbetar redan nu på ett vaccin som ska fungera specifikt mot den nya varianten, uppger vaccintillverkaren.

Enligt Modernachefen Bancel har bolaget möjlighet att leverera mellan två och tre miljarder doser under 2022, men det skulle vara farligt att skifta produktionen till ett vaccin som specifikt riktar sig mot omikronvarianten eftersom också andra virusvarianter finns i omlopp.

EU skulle kunna godkänna ett vaccin mot en ny coronavirusvariant inom 3–4 månader, uppger Emer Cooke, chef för EU:s läkemedelsmyndighet EMA.

Källor: AFP, The Guardian, Reuters, VG, NRK