Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

JHL: "Det som är bra i hela det här eländet är att vi fått en förhandlingskontakt"

Profilbild på Håkan Ekström, JHL.
Bildtext Trots att hotet om försämrade arbetsvillkor för en del av personalen finns kvar så finns också möjligheter till överenskommelse säger Håkan Ekström.

Läget mellan fackförbundet JHL och Arkea tog ett steg framåt igår då Åbos stadsstyrelse beslutade att kosthållet i skolor och daghem i Åbo i fortsättningen ska produceras internt av staden. Men JHL känner sig inte trygga med det rådande läget och därför fortsätter strejken.

På mötet beslöt politikerna nämligen också att Arkea fortsättningsvis kan byta till det billigare kollektivavtalet om parterna inte kommer överens.

– Det innebär att vi fortfarande har en situation som möjliggör för Arkea att byta till det billigare kollektivavtalet. För dem som inte ingår i kosthållet finns alltså risken att anställningsvillkoren försämras, säger JHL:s branschchef Håkan Ekström.

Läget har nu rört på sig, har strejken haft önskat resultat?

– Den plan som arbetsgivaren hade var arrogant, de hade bara tänkt köra över sina anställda. Genom våra åtgärder har vi kunnat få en syl i vädret och fått arbetsgivarna att delvis tänka om i förhållande till de ursprungliga planerna. I fortsättningen kunde man i god tid försöka sig på en dialog och förhandlingar med sina personalrepresentanter så man inte hamnar i en sådan här situation. Sen kan ju frågeställningarna vara sådana att man inte kommer överens, men om man inte ens försöker så betalar man ett pris, säger Ekström.

I dag blev det klart att 17 skolor i Åboregionen stänger sina gymnastiksalar för att tillräckligt god hygien inte kan upprätthållas, vilket utsätter barnen för onödiga risker. Rektor för Cygnaeus skola, Nicke Wulff, är besviken på att strejken fortsätter då den nu har gett resultat.

Nicke Wulff sitter, tittar åt sidan och ser fundersam ut
Bildtext Wulff hade hoppats på att strejken avblåsts efter gårdagens stadsstyrelsemöte.

– Strejken har börjat tära på många familjers mentala och ekonomiska resurser och eftersom ärendet rör på sig nu undrar jag varför strejken ska fortsätta? Det börjar kännas att det är nog nu, och att det kunde vara dags att börja förhandla även utan strejk, säger Wulff.

"Färre handpar sköter jobben"

Men skolorna behöver kanske inte vänta så länge till. Ikväll kommer nya förhandlingar att hållas. Enligt Ekström behöver man mer på bordet för att kunna avblåsa strejken och han är försiktigt optimistisk.

– Strejken fortsatte idag av den enkla orsaken att vi inte har något annat svart på vitt från bolaget Arkea. Ägarens, det vill säga stadens, viljeyttring fick vi i och med gårdagens möte men även bolaget ska förbinda sig till att helheten ros i land. Om vi når ett förhandlingsresultat ikväll så kommer vårt arbetsutskott besluta kring om strejken fortsätter eller ej i morgon, säger han.

Ekström har en förhoppning om att man ska nå ett förhandlingsresultat inom ett dygn.

– Det som är bra i hela det här eländet är att vi nu ändå fått en förhandlingskontakt efter flera veckors stiltje. Vill man komma till skott med ett avtal så måste man ju vara villig att sätta sig ner och förhandla, säger Ekström och fortsätter.

– Stadsstyrelsens skrivning utgår fortfarande från att Arkea kan lösgöra sig från ett eventuellt nytt kollektivavtal, så som tanken var från början och som var orsaken till strejken. Men trots att hotet finns kvar så finns också möjligheter till överenskommelse. Jag vill vara optimist så kanske man kan komma till ett resultat men helt lätt är det inte.

Ylipursuava roskakori koulun käytävällä.
Bildtext Stadens enheter har fått ta hand om städningen själv och barnen har delvis fått hämta med egen mat till skolorna.

Då offentliga instanser bolagiserar sin verksamhet är en av målsättningarna att få ner kostnaderna och göra verksamheten konkurrenskraftig.

– Den marginal som arbetsgivaren, eller i det här fallet ägaren Åbo stad, eftersträvar kommer från att man försöker pressa ner enhetspriserna. Då det gäller till exempel städning består kostnaderna till största del av personalkostnader vilket i praktiken innebär att det blir billigare anställningsvillkor och färre handpar som sköter jobben. Ur våra medlemmars synpunkt finns det inte mycket positivt i den här typen av omorganiseringar. Inom andra branscher kan bolagisering också ha positiva effekter, säger Ekström.

Är det inte bra om städerna försöker göra konkurrenskraftiga avtal?

– Det är inte så svartvitt, om det för med sig att folk blir arbetslösa och om de som fortsätter hamnar på sådana lönenivåer att de har behov av utkomststöd, säger Ekström.