Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sannfinländaren Mauri Peltokangas åtalas för hets mot folkgrupp – åklagaren yrkar på bötesstraff

Från 2021
Uppdaterad 01.12.2021 14:59.
Mauri Peltokangas sitter med telefonen i hand i en tingsrätt
Bildtext Peltokangas åtalas för skriverier på sociala medier sommaren 2020.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Sannfinländarnas riksdagsledamot Mauri Peltokangas står åtalad för hets mot folkgrupp. Åtalet gäller två inlägg på Facebook från sommaren 2020. Peltokagas bestrider att han gjort sig skyldig till brott.

I dag behandlar Österbottens tingsrätt fallet med riksdagsledamoten Mauri Peltokangas (Sannf). I rättegången som inleddes i Karleby klockan 13 står Peltokangas åtalad för hets mot folkgrupp.

Åtal i ärendet väcktes i början av augusti. Peltokangas nekar till brott.

Åtalet gäller två inlägg han skrivit på Facebook för ungefär ett år sedan.

Mauri Peltokangas.
Bildtext Peltokangas var en röstmagnet i riksdagsvalet 2019.
Bild: Yle Kokkola

I det första inlägget beskriver han hur han under en tur till varuhuset Kärkkäinen i Ylivieska känner sig lugn när det inte ”hörs någon Mogadishu-dialekt” eller står några ”kameler eller flygande mattor på parkeringen”.

I det andra inlägget skriver han att han önskar att ”levnadsstandardssurfare drar åt helvete från det här landet” som svar till ett uttalande av dåvarande inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

Ordet ”levnadsstandardssurfare” var aktuellt igen i september 2021 när polisen inledde en utredning mot Centerns Juha Pylväs som använde ordet i ett tal på partikongressen i Seinäjoki.

Åklagaren yrkar på bötesstraff

Enligt distriktsåklagaren Kosti Kurvinen kan de uttryck som Peltokangas använder i inläggen väcka intolerans, förakt och till och med hat mot en grupp människor. Därför är de enligt Kurvinens mening inte skyddade av yttrandefriheten.

Åklagaren yrkar på minst 40 dagsböter, samt att Peltokangas åläggs att radera inläggen.

Peltokangas bestrider att han gjort sig skyldig till brott och kräver att åtalet förkastas samt att staten ersätter hans rättegångskostnader. Enligt Peltokangas ombud Kari Uoti är båda inläggen politiska ställningstaganden.
Dom i ärendet ges den 15 december.

Röstmagnet i riksdagsvalet 2019

Karlebybons skriverier på Facebook väckte starka reaktioner också i juli 2020 då han kallade ministrarna i statsminister Sanna Marins (SDP) regering för ”patetiska rövhål” i en kommentar (länk till Yle Uutisets artikel).

Kommentaren gällde fallet med Sannfinländarnas valchef i Mellersta Finland Pekka Kataja som utsattes för misshandel i sin bostad i juli 2020. Peltokangas var frustrerad över att regeringen inte beklagade händelsen offentligt.

Peltokangas har senare sagt att det hade funnits mer korrekta sätt att uttrycka sig.

Perussuomalaiset vuosikokous 2021.
Bildtext Tidigare i höst valdes Peltokangas till andra vice ordförande i Sannfinländarnas partistyrelse.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

I riksdagsvalet 2019 var Peltokangas en av röstmagneterna i Vasa valkrets med över 13 000 röster. Bara Anna-Maja Henriksson (SFP) samlade fler röster.

I augusti valdes han till andra vice ordförande i Sannfinländarnas partistyrelse. Han är också ordförande i Mellersta Österbottens landskapsfullmäktige.

Tynkkynen dömdes till böter i oktober – Räsänen inför rätta i januari

De senaste åren har flera riksdagsledamöter varit misstänkta för hets mot folkgrupp.

Sannfinländaren Sebastian Tynkkynen dömdes i oktober 2021 till 70 dagsböter för skriverier på sociala medier inför kommunalvalet 2017. Tynkkynen har dömts till böter för samma brott två gånger tidigare: 2019 och 2017.

I januari 2021 valde riksåklagaren att inte väcka åtal mot socialdemokraten Hussein al-Taee för dennes uttalanden om bland andra homosexuella, judar och sunnimuslimer på sociala medier.

Riksdagsledamöterna Päivi Räsänen, Hussein al-Taee och Juha Mäenpää.
Bildtext Päivi Räsänen (KD), Hussein al-Taee (SDP) och Juha Mäenpää (Sannf) har alla varit misstänkta för hets mot folkgrupp. De två senare åtalades inte.
Bild: Kimmo Brandt / Compic / Riksdagen

I juni 2020 röstade riksdagen mot att häva Sannfinländaren Juha Mäenpääs åtalsimmunitet. Mäenpää utreddes av polisen för ett anförande i plenum där han jämförde asylsökande med invasiva arter.

Kristdemokraternas Päivi Räsänen misstänks för tre fall av hets mot folkgrupp för sina uttalanden om homosexuella. Åtal väcktes i april 2021 och ärendet tas upp i Helsingfors tingsrätt i januari 2022.

Artikeln är uppdaterad 1.12.2021 klockan 15.00 med åklagarens straffyrkande och Peltokangas svar.