Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omtalade visumaffären: Tingsrätten förkastade åtalet mot SDP:s viceordförande Niina Malm

Niina Malm.
Bildtext SDP:aren Niina Malm sitter inte längre på ordförandeposten utan är numera bara medlem i fullmäktige i Imatra.

Södra Karelens tingsrätt har förkastat åtalet mot SDP:s viceordförande Niina Malm. Hon misstänktes för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet i samband med en visumaffär på 420 euro som ägde rum då hon var ordförande för stadsfullmäktige i hemstaden Imatra.

Åtalet gäller ett ryskt visum till dåvarande stadsfullmäktiges viceordförande Erkki Saarimäki (blå). Malm godkände att staden skulle bekosta hans visum när hon var ordförande för stadsfullmäktige, men senare väcktes en del frågor kring varför staden skulle stå för fiolerna.

Det var i maj som Saarimäki ansökte om ett fyrårigt visum till Ryssland. Det här trots att han inte nämns som en representant för Imatra stads ryska samarbetsprojekt och trots att coronapandemin satt käppar i hjulen för resor till vårt östra grannland.

Saarimäki ställde inte heller upp som kandidat i årets kommunalval så hans mandatperiod tog slut i juli. Trots det godkände Malm, som vid tillfället var ordförande för fullmäktige, att visumet som kostade 420 euro skulle betalas av Imatra stad.

Malm sitter inte längre på ordförandeposten utan är numera bara medlem i fullmäktige.

Båda åtalen förkastades

Åklagaren yrkade på 30-50 dagsböter för Saarimäki och 20-30 dagsböter för Malm. Båda stod åtalade för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet.

Enligt tingsrätten hade de ändå inte gjort sig skyldiga till brott då de lät staden bekosta visumet eftersom tillvägagångssättet motsvarade hur man tidigare gått tillväga.

Visumanskaffningen blev allmänt känd efter en inre granskning som Imatra låtit göra. Stadsstyrelsen bad därefter att polisen skulle utreda saken.

Källa: STT