Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den invandringskritiska, islamfientliga och omstridda högerdebattören Éric Zemmour är nu fransk presidentkandidat

Från 2021
Éric Zemmour visar mittfingret
Bildtext Éric Zemmour visar mittfingret mot en kvinna som förolämpade honom i Marseille 27.11.2021. Zemmour beskrev Marseille som "anti-exemplet" och "upplöst av immigration".
Bild: LEHTIKUVA / AFP Nicolas Tucat

Den högerextrema politikern Éric Zemmour är nu officiellt kandidat i presidentvalet i Frankrike i april nästa år. Han chockar väljare med provocerande kommentarer – till exempel genom att säga att barn inte ska ges utländskt klingande "främmande" förnamn, som Mohammed.

Zemmour medelade på tisdagen om sin kandidatur i en nio minuter lång video där han – till olycksbådande musik och med bilder av gatuvåld – sa att han vill rädda Frankrike från dekadens och "minoriteter som förtrycker majoriteten".

Éric Zemmour är radikalt invandringskritisk och han har blivit dömd för hets mot folkgrupp.

I videon förekommer mycket invandrarkritisk retorik.

Den 63-åriga Zemmour följer också en hård antiislamisk linje. Han anser att muslimernas religion är "oförenlig" med franska värderingar, och han vill skicka invandrare som "inte assimilerar sig" tillbaka till sitt ursprungsland.

I videon säger han bland annat att "man börjar känna sig som en utlänning i sitt eget land". Han beskriver ett land besatt av våld och social oro i kontrast till ett mer ärofyllt förflutet med Jeanne d'Arc och Ludvig XIV.

Éric Zemmour är själv son till algeriska judiska föräldrar som migrerade till Frankrike.

Éric Zemmour
Bild: LEHTIKUVA / AFP Christophe Simon

"Den franska Trump"

Zemmour har manat till rasfientlighet och har hittills varit den etablerade högerpolitikern Marine Le Pens främsta konkurrent då det gäller att utmana den sittande presidenten Emmanuel Macron i en andra presidentvalsomgång.

Nu återstår det att se om han hålls kvar i konkurrensen. Nya kandidater kommer inom kort att anmäla sig till kampen.

Éric Zemmour har sagt att han deltar i loppet "så att våra döttrar inte behöver bära huvuddukar och att våra söner inte behöver vara undergivna".

Eric Zemmour
Bildtext Éric Zemmour tillkännager sin presidentkandidatur i en Youtube-video 30.11.2021.
Bild: Lehtikuva

Zemmour har tidigare jobbat som journalist.

Den tidigare tv-kommentatorn valde att tillkännage sin kandidatur i en speciell Youtube-video där han sitter vid ett skrivbord och läser sitt tal i en gammaldags mikrofon – en bild som påminner om general de Gaulles kända uppmaning 1940 till fransmännen att gå med i motståndet mot Nazityskland.

Zemmour – som också kallas "den franska Trump" – har anklagat president Macron för att inte infria sitt löfte om förändring: "Det är inte längre tid att reformera Frankrike, utan det är dags att rädda det. Det är därför jag har bestämt mig för att ställa upp i presidentvalet."

Provokativa kommentarer

Éric Zemmour säger också att om han blir vald så förvisas genusvetenskap från franska skolor.

Zemmour fotograferades nyligen då han visade långfinger till en demonstrant efter en tumultartad kampanj i Marseille.

Han chockar också väljare med provocerande kommentarer – till exempel genom att säga att barn inte ska ges utländskt klingande "främmande" förnamn, som Mohammed.

Zemmours popularitet ser dock ut att ha dalat en aning under de senaste veckorna.

Analytiker säger att det är Marine Le Pen som kan dra nytta av honom i och med att han får henne att se mer rimlig ut och framstå som "som en normal kandidat".

Källor: AFP, Reuters, AP