Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronaincidensen i Egentliga Finland är den högsta någonsin under epidemin – 14 patienter vårdas för covid-19 vid ÅUCS

En sjukskötare Evelin Prees vårdar en coronapatient på intensivvårdsavdelningen.
Bildtext För tillfället vårdas 14 patienter för covid-19 vid ÅUCS.

Coronaincidensen inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ligger för tillfället på 275 per 100 000 invånare på två veckor. Siffran är den högsta någonsin under hela coronaepidemin.

För tillfället vårdas 14 patienter för covid-19 vid Åbo universitetscentralsjukhus ÅUCS, varav färre än fem är på intensivvårdsavdelningen. Tiotals patienter vårdas för covid-19 vid hälsovårdscentralsjukhusen, skriver sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande.

– Behovet av sjukhusvård och intensivvård har redan överstigit den teoretiska kritiska gränsen på riksnivå. Här i Egentliga Finland tar hälsocentralerna hand om väldigt många coronapatienter, säger överläkare Esa Rintala, som ansvarar för smittsamma sjukdomar i Egentliga Finland, i pressmeddelandet.

Inga föräldrar på skolornas julfester

Coronakoordinationsgruppen vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ger inga nya coronarekommendationer, men betonar att det är viktigt att man fortsättningsvis har en god handhygien, håller tillräckliga säkerhetsavstånd och använder munskydd särskilt vid privata tillställningar och i hobbyverksamhet.

Vid julfester som ordnas i skolor får endast elever, lärare och övrig nödvändig personal delta.

Om lillajulsfester ordnas på ställen där covidintyget inte kan kontrolleras, rekommenderar coronakoordinationsgruppen att man noga överväger om sådana fester alls kan arrangeras.

– Lillajulsfester går nog att arrangera, förutsatt att de arrangeras på ett hälsosäkert sätt, säger Mikko Pietilä som är chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Rekommendationen om användning av munskydd för elever i årskurs 4 och uppåt fortsätter gälla. Ifall det skulle förekomma stor smittspridning i de lägre klasserna kan rekommendationen om munskyddsanvändning utvidgas till att gälla elever i årskurserna 1–3.

Övergång till hybrid- eller distansundervisning för en begränsad tid kan också övervägas för enskilda skolor eller kommuner, om det förekommer stora smittkluster i skolan.