Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Självständighetsdagen: Militärparaden i Lahtis ställs in, flaggan hissas på Observatorieberget igen

Från 2021
Självständighetsparad i Tammersfors 2019
Bildtext Också i år ställs självständighetsdagens riksparad in.
Bild: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Självständighetsdagen närmar sig med stormsteg samtidigt som coronafallen ökar. Det försämrade coronaläget oroar Försvarsmakten som nu beslutat att ställa in den nationella självständighetsparaden. Omkring 1 500 personer skulle ha deltagit i riksparaden.

Omkring 1 000 av de 1 500 personerna skulle ha deltagit i förbimarschen på Vapaudenkatu (Frihetsgatan) i Lahtis, skriver Etelä-Suomen Sanomat. Försvarmakten fattade beslutet om att inhibera den traditionella paraden under tisdagen.

Trupper från alla försvarsgrenar, Försvarshögskolan, Gränsbevakningsväsendet samt veteran- och försvarsorganisationerna skulle ha deltagit i paraden.

Också i fjol ställdes riksparaden in på grund av coronaläget. Då skulle paraden har ordnats i Björneborg.

Flaggan hissas på Observatorieberget igen

Den riksomfattande flagghissningen ordnas i år åter på Observatorieberget på Finlands självständighetsdag. I fjol hissades flaggan undantagsvis i Tavastehus på grund av coronarestriktionerna.

Flagga hissas klockan 9 den 6 december. Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) håller tal vid flagghissningen. Arrangörerna uppmanar publiken att använda munskydd och hålla säkerhetsavstånd.

Suomen lippu liehuu Helsingissä joulukuussa 2020.
Bild: Silja Viitala / Yle

Polisen: Festligheter och demonstrationer

I Helsingfors centrum planeras både festligheter och demonstrationer under självständighetsdagen, meddelar polisen.

Flertal demonstrationståg och fackeltåg har meddelat att de rör sig i Helsingfors centrum 6.12

Polisen påminner om att det inte lönar sig att ta bilen till centrum, framför allt till Tölö, mellan klockan 15.00 och 20.00 eftersom demonstrationstågen kommer att störa trafiken.

Studentorganisationers fanor på Helsingfors domkyrkas trappa.
Bildtext Studenternas fackeltåg brukar ordnas på självständighetsdagen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Polisen meddelar också att luftfarten i Helsingfors centrum begränsas mellan klockan 6.00–22.00 under självständighetsdagen. Begränsningen gäller både bemannad och obemannad luftfart.

Självständighetsdagen är bland de brådaste dagarna för Helsingforspolisen. Säkerhetsarrangemangen räknas som polisinrättningens största årliga operation och man får stöd av flera polisenheter och samarbetsmyndigheter i Finland.

"Helsingforspolisen ansvarar för säkerheten vid självständighetsdagens festligheter och demonstrationer, och därför är vi synligt och proaktivt närvarande ute i staden. Polisens uppgift är att trygga den allmänna ordningen och säkerheten samt demonstranternas yttrandefrihet", säger överkommissarie Heikki Porola.

Källa: STT, Polisen, ESS, Försvarsmakten.