Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Infektionsläkarens önskan till regeringen: "Sätt resenärer i karantän vid gränserna"

Från 2021
Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusingång.
Bildtext Juha Salonen.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt är bättre än för en vecka sedan, konstaterar infektionsöverläkare Juha Salonen. Samtidigt oroar han sig för den nya varianten och hoppas myndigheterna tar i med hårdhandskarna.

Coronaläget har lugnat sig i Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Mycket bättre än för ett par veckor sedan och bättre än förra veckan. Dagliga antalet positiva har varit klart lägre de senaste dagarna, säger Juha Salonen.

I måndags hade man åtta fall och idag tisdag fyra fall. På tisdag eftermiddag får en person sjukhusvård pga coronan och det är inte frågan om intensivvård.

Gällande vaccinationstäckningen bedömer Salonen att distriktet placerar sig någonstans i mitten bland sjukvårdsdistrikten i Finland.

Stoppa nya varianten vid gränserna

Den nya omikronvarianten oroar Salonen.

- Om det visar sig vara så illa att den kan undvika immuniteten och att den sprider sig lätt, det skulle vara en dålig kombination.

Distriktet tog ett beslut under måndagen om att man skickar positiva test som tagits av personer som varit utomlands för sekvensering. Man vill alltså utreda om personerna är smittade av den nya varianten.

Det tar sin tid att få svar.

- Men det är ändå viktigt att få veta. Det här gör man i alla områden i Finland just nu, säger Salonen.

Under tisdagen förhandlar regeringen gällande coronaläget. Salonen hoppas att man kommer fram till att försöka stoppa den nya varianten vid gränserna.

- Man borde göra likadant som i flera andra länder, till exempel i Amsterdam har man satt resenärer från södra Afrika i karantän på ett hotell nära flygplatsen.

Så du vill se något liknande i Finland?

- Det borde vi göra, om vi vill hitta de här fallen. Annars kommer de in i landet utan att vi vet om det och då börjar varianten spridas.

Julfirandet kommer närmare

Julen närmar sig och för att kunna fira en så pass normal jul som möjligt måste vi fortsätta med det som vi också hittills gjort.

- Som vi har gjort i tre-fyra månader efter sommaren. Vi har använt munskydd och antagligen varit ganska försiktiga med närkontakter nu när det funnits många infekterade i området. Sen borde förstås alla som inte vaccinerat sig ta vaccinet, säger Salonen.

"Märkbart hög" smittorisk i Mellersta Österbotten

I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt får man fortfarande in många positiva fall.

- Även om antalet fall har minskat något under de senaste veckorna, säger infektionsöverläkare Marko Rahkonen.

- Men viruset sprids på området och risken att bli smittad är märkbart hög, fortsätter Rahkonen.

På tisdag eftermiddag fick två personer sjukhusvård.

Tre frågor om nya varianten behöver svar

Vad gäller den nya varianten säger Rahkonen att man ännu i det här skedet vet rätt lite om den.

- Är den här varianten en sådan som sprids lätt, hur sjuk blir man och hur bra skyddar vaccinet mot den. När vi får svar på dessa tre frågor kan vi bättre säga hur orolig man bör vara.

Rahkonen hoppas att regeringen kommer med tydliga besked efter sina förhandlingar.

- Till exempel gällande coronapassets användning. Lagstiftningen och användningen är lite av en gråzon just nu. Så förtydligande beslut som hjälper oss med skötandet av epidemin.