Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige inför vaccinationsbevis i dag – expertgrupp vill se strängare åtgärder: "Munskydd på offentliga platser"

Gågata i Stockholm med många människor.
Bildtext Sverige slopade alla restriktioner tidigare under hösten. Nu höjs röster för att de ska återinföras.

Från och med onsdag ska man visa vaccinationsbevis på tillställningar där över 100 personer deltar i Sverige. Trots kritik mot vaccinationsbeviset vill en expertgrupp se strängare åtgärder, bland annat för att minska spridningen av omikronvarianten i landet.

Den nya virusvarianten omikron har bekräftats i två olika kommuner i Sverige under de senaste dagarna. För att bekämpa smittspridningen och höja vaccinationstakten inför Sverige från och med den 1.12 krav på vaccinationsbevis om man besöker allmänna tillställningar där hundra eller fler människor deltar.

– Det är jättebra, men för lite och för sent, säger stockholmaren Bengt Hall som står utanför Stockholms universitet.

Han får medhåll av Alma Thorsson som studerar biologi.

– Det är ett jättebra sätt att kontrollera att folk gör det dom kan för att vaccinera sig, säger Thorsson.

Svenska kyrkans dörrklocka i Aten.
Bildtext Svenska kyrkan har kritiserat vaccinationsbevisen.

Kravet på vaccinationsbevis har mött kritik, mest högljutt från Svenska kyrkan i Sverige som menar att det hotar religionsfriheten. Enligt Sveriges kristna råd måste man kunna komma till kyrkan utan att röja sin identitet.

– Vi är inga vaccinmotståndare, tvärtom, men där går gränsen, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd till DN.

Arrangörer kan välja att vidta åtgärder för att begränsa smittan, bland annat genom att anvisa alla besökare till sittplatser och se till att de håller en meters avstånd från varandra. Då behövs inget vaccinationsbevis, skriver SVT.

Tidigare statsepidemiolog: "I övriga Norden körde kvinnliga statsministrar, i Sverige körde Anders Tegnell"

Annika Linde, läkare och virolog och tidigare statsepidemiolog i Sverige, är förvånad över kyrkans kritik mot vaccinationsbeviset.

– Svenska kyrkan, om någon, borde ju vara rädd om sina medlemmar. Vi vet ju att viruset sprids i samband med fester som bröllop i rätt hög grad och om kyrkan kollar vaccinationsbevis så är det ju kollat för festen sedan också, säger hon.

Annika Linde står inomhus och tittar in i kameran.
Bildtext Annika Linde menar att Sveriges strategi kan ha att göra med vem som satt i förarsätet.

Annika Linde sitter med i den oberoende organisationen Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 som i tisdags presenterade sin slutrapport om den svenska pandemihanteringen. Expertgruppen menar att Sverige på många sätt var oförberedda på pandemin.

Kungliga Vetenskapsakademiens slutrapport

Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupps slutrapport riktar sig bland annat till svenska beslutsfattare.

De vill bland annat se en oberoende expertenhet som ska ge regeringen, ansvariga politiker och myndigheter tillgång till uppdaterad vetenskaplig information och rådgivning om smittämnen, smittspridning och smittskyddsåtgärder.

De vill också se att Sverige nu inför munskydd för alla i samtliga inomhusmiljöer förutom i det egna hemmet.

De vill att en nationell infrastruktur etableras som bland annat säkrar tillgång till skyddsmaterial.

Läs hela rapporten här.

Annika Linde är kritisk till att Folkhälsomyndigheten tog förarsätet i den svenska pandemihanteringen, till skillnad från hur det såg ut hos de nordiska grannarna.

– I Finland, Danmark och Norge satt kvinnliga statsministrar i förarsätet med stöd från en statsepidemiolog i baksätet, men i den svenska bilen satt statsepidemiologen och körde och vår statsminister Stefan Löfven satt i baksätet, säger Linde.

Man har en acceptans för svår sjukdom och död som för mig känns lite främmande

― Annika Linde

Expertgruppen pekar på skillnaderna i antalet coronadödsfall i de olika nordiska länderna, där Sverige sticker ut med över 15 000 döda. Enligt Linde kan det finnas ett samband mellan vem som ledde pandemihanteringen och dödsfallen.

– Om vi hade haft en annan struktur i Sverige och statsministern inte hade haft någon att skylla på, så är det möjligt att man inte hade vågat ha en mildare strategi i Sverige än i andra länder, säger hon.

Samtidigt påpekar Annika Linde att det har varit ett svagt politiskt och folkligt motstånd mot den strategi som landet har haft.

– Inget av de övriga partierna har skrikit efter hårdare åtgärder. Det har mullrats lite, men nu är pandemin en icke-fråga politiskt, säger Linde och fortsätter:

– Det talar också för att man har en acceptans för svår sjukdom och död som för mig känns lite främmande. Jag kan inte riktigt tycka att det är ett solidariskt beteende.

Munskydd kan minska smittspridningen

Redan för ett år sedan föreslog Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp att Sveriges smittskyddsåtgärder ska inkludera användning av munskydd. Nu föreslår de det på nytt.

– Munskydden är inget underverk, men de kan begränsa smittspridningen. Vi ska göra allt vi kan för att minska på smittspridningen.

Bild på Kungliga vetenskapsakademien.
Bildtext Kungliga Vetenskapsakademien är en oberoende organisation som har till uppgift att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället.

Svenska Yle kontaktade Folkhälsomyndigheten för en kommentar om Sverige kan införa krav på munskydd, men har inte fått något svar. På grund av den ökade smittspridningen i landet införde region Blekinge tidigare i veckan en rekommendation om att använda munskydd i kollektivtrafiken, men någon nationell rekommendation finns inte i nuläget.

Omikron oroar – Sverige testar resenärer utanför Norden

I onsdags bekräftade Folkhälsomyndigheten att två fall av virusvarianten omikron har hittats i Stockholmsregionen. På måndagen bekräftades det första fallet av omikron i Sverige i region Skåne.

Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten i landet att alla personer från förskoleklass och uppåt som vistats i ett land utanför Norden den senaste veckan ska testa sig. Annika Linde efterlyser en tydlig strategi för att inte omikron ska sprida sig i landet.

– Man måste blixtsnabbt bestämma vilka strategier man ska ha för det här. Jag tror att man måste testa alla inresande nu och karantänsätta de som kommer från högriskområden, säger Linde.