Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk kritik mot blåvita mörkandet, expertens sågning: "Övertygad om att Finland sparar krafter – de visar ingenting"

Uppdaterad 30.11.2021 22:11.
Klara Molin jublar.
Bildtext Kaisa Molin väntar sig ett tuffare Finland i slutspelet (arkivbild).

Sverige hade inga problem alls att slå Finland i den sista gruppspelsmatchen av dam-VM i innebandy. Efter utklassningen i Uppsala frågar man sig nu om finländarna ens ville vinna. Det ser ut som att Finland går på ungefär 14 procent, tycker SVT:s expert Mattias Samuelsson.

En svensk 6–0-ledning då inte ens 25 minuter var spelat säger det mesta om dagens innebandyklassiker mellan de svenska och finska damerna.

Sverige kunde marschera till gruppseger med en rätt överlägsen uppvisning. Finland fick in några tröstmål då tempot sjönk – men förbundskaptenen Lasse Kurronen valde att vila världsstjärnan Veera Kauppi i nästan hela matchen.

– I dag såg uppställningen ut så här. Vi vill få in alla i spelet, det här är en lagsport och vi har en bra trupp, motiverade Kurronen för Yle.

Programmet är inte längre tillgängligt

I Sverige är man övertygade om att Finland ville dölja så mycket som möjligt inför utslagsmatcherna. Enligt Expressen var SVT:s experter besvikna på det blåvita motståndet.

– Det är alldeles för stor skillnad. Sverige är bra och Finland är inte alls bra. Jag är helt övertygad om att de (Finland) sparar på krafterna. De visar ingenting, säger Mattias Samuelsson.

– Vi är besvikna på Finland, helt klart. Spara på saker hit och dit, mörka… Det är svårt att trycka på knappen när man ska stämpla in och prestera senare. Jag gillar mer det Sverige gör. Att koppla på från början och köra, tycker Anna Wijk.

"Man vinner ingenting med den här matchen"

Kauppi blev målskytt då hon fick chansen på powerplay, men satt i övrigt mest på bänken. Sverige och Finland kan utgöra ett tänkbart finalpar i VM-turneringen.

– Sverige är väldigt bra i dag. Men härifrån ser det ut som Finland går på 14 procent ungefär. Jag tror det finns mycket mer att ta fram från det finska laget, förutspår Samuelsson.

Också bland de svenska spelarna fanns en viss besvikelse gentemot den finländska insatsen.

– Det känns som att de mest vill spela av tiden. Det är lite tråkigt. Men så får det vara. Man vinner ingenting med den här matchen, kommenterade Maja Viström för SVT i den andra pausen.

– Jag vet inte riktigt om de ville vinna den här matchen, det kändes inte så. Det var lite tråkigt att de inte bjöd upp till dans. Det blir nog tuffare om vi får möta dem igen, tror Klara Molin i Innebandymagazinets intervju.

Diskussion om artikeln