Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre döda i skolskjutning i Michigan – den dödligaste i år i USA

Uppdaterad 01.12.2021 08:14.
En grupp människor sitter och håller ljus i händerna.
Bildtext Skjolskjutningen skedde i en liten stad i delstaten Michigan.

Tre personer har dödats och åtta skadats i en skolskjutning i skola i delstaten Michigan. Den misstänkte gärningsmannen är en 15-årig pojke som också är elev i skolan där skjutningen inträffade.

Skolskjutningen inträffade i den lilla staden Oxford, norr om staden Detroit.

Offren är alla skolelever, en 16-årig pojke, en 14-årig flicka samt en 17-årig flicka. Det är ännu oklart om offren var slumpmässigt valda eller om gärningsmannen hade motiv för att skjuta just dem.

En av de åtta skadade är en lärare vid skolan, de andra är elever. Enligt vice sheriff Michael McCabe opererades två av de skadade, medan tillståndet för de övriga sex var stabilt.

Motivet till dådet oklart

Myndigheterna fick det första nödsamtalet om skjutningen lite före ett på förmiddagen. Den misstänkte ska ha gripits endast fem minuter efter att polisen kom till platsen.

Den misstänkte ska ha skjutit 10-15 skott och han gjorde inget motstånd då han greps.

Gärningsmannens föräldrar har anställt en advokat och förbjudit honom att tala med polisen så man vet ännu inget om hans motiv.

Den misstänktes pappa ska ha köpt det vapen som användes under skolskjutningen så sent som i fredags. Det är oklart varför vapnet inhandlades.

Enligt sheriff Michael Bouchard hade den misstänkte övat att skjuta med vapnet och också postat bilder på sociala medier där han skjutit med det.

När gärningsmannen greps hade han forfarande sju rundor ammunition i vapnet.

– Jag tror att vi lyckades rädda liv genom att gripa gärningsmannen då han befann sig i huset med ett laddat vapen, sa Bouchard.

Skolskjutningar är ett problem som är unikt för USA

― Gretchen Whitmer, guvernör

President Joe Biden kommenterade skolskjutningen under ett besök i delstaten Minnesota.

En man i blå kostym och gulblårandig slips talar bakom ett podium.
Bildtext Biden var på besök i delstaten Minnesota då skolskjutningen skedde i Michigan.

– Jag känner starkt med de familjer som måste gå igenom den ofattbara sorgen att förlora en person de älskar. Hela samhället måste vara i ett tillstånd av chock just nu, sa han.

– Det här måste vara varje förälders mardröm, sa delstaten Michigans guvernör Gretchen Whitmer.

Antalet skjutningar ökar igen efter en nedgång under pandemin

Det här är den dödligaste skolskjutningen i USA i år, enligt Everytown For Gun Safety, en grupp som håller statistik över masskjutningar i landet och samtidigt lobbar för mer vapenkontroll.

Innan tisdagens händelse hade 138 skjutningar inträffat i skolor runtom i USA under år 2021. I 26 av fallen rapporterades dödsoffer, men inte fler än två per skjutning. Det här betyder att skjutningen i Michigan var den dödligaste i år.

En kvinna i blå kavaj talar i en mikrofon.
Bildtext Det som skett måste vara varje förälders mardröm, sa Michigans guvernör Gretchen Whitmer.

Samtidigt rapporteras att 20 av skjutningarna inträffat efter den första augusti. Antalet skolskjutningar har alltså igen börjat öka, efter en nedgång under pandemin.

– Skolskjutningar är ett problem som är unikt för USA, ett problem som vi måste ta tag i, sa Whitmer.

Under pandemin minskade antalet skolskjutningar i landet

Den dödligaste skolskjutningen i amerikansk historia inträffade vid universitetet Virginia Tech i delstaten Virginia år 2007, där dödade gärningsmannen 33 personer.

Källor: AFP, CNN, New York Times, Reuters.