Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Honduras får sin första kvinnliga president efter vänsterns valseger

En kvinna i röd jacka håller tal.
Bildtext Xiomara Castros valseger betyder slutet på 12 år av konservativt styre i Honduras.

Vänsterns kandidat Xiamara Castro går mot seger i Honduras presidentval efter att det regerande konservativa högerpartiet Nationalpartiets kandidat Nasry Asfura erkänt sig besegrad. Castro blir Honduras första kvinnliga president.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har också gratulerat Castro till segern och uppger att han ser fram emot att samarbeta med hennes administration.

Castro, som representerar vänsterpartiet Libre, leder med nästan 20 procentenheter då kring hälften av rösterna räknats.

Men valmyndigheterna har inte publicerat några nya resultat sedan måndagen, och många befarade att Nationella partiet skulle ifrågasätta valresultatet. Det hade sannolikt lett till utbredda oroligheter. Efter valet 2017 dödades 23 personer i kravaller.

Därför kommer Asfuras beslut att kasta in handduken som en lättnad.

‒ Jag gratulerar henne till segern. Jag hoppas gud vägleder henne så att hennes administration gör det bästa för oss honduraner, sa Asfura.

Impopulärt styre

Castros seger betyder slutet på 12 år av konservativt högerstyre i Honduras. Partiet kom till makten 2009 efter att vänsterpresidenten Manuel Zelaya störtades i en kupp. Han är make till den blivande presidenten Castro.

Missnöjet med Nationalpartiets styre har pyrt sedan presidentvalet 2017.

En grupp unga män firar oppositionens valseger i Honduras
Bildtext Castros anhängare firade valsegern.

Då lät president Juan Orlando Hernandez ändra grundlagen för att möjliggöra en andra mandatperiod. Hernandez vann sedan valet, men resultatet har ifrågasatts av valobservatörer.

Korruption och droghandel

Under Hernandez ökade korruptionen i Honduras kraftigt och landets drogkarteller fick ökat inflytande. Samtidigt blev staten allt mer auktoritär.

Den avgående presidenten drogs in i en väldig korruptionsskandal då hans bror Juan Antonio "Tony" Hernandez dömdes till livstids fängelse för narkotikasmuggling i USA för två år sedan. Åklagaren i fallet beskrev brotten som statsstödd narkotikahandel.

2009 var Obamaadministrationen och dåvarande utrikesministern Hillary Clinton sena att fördöma kuppen i Honduras och när uttalandena kom var de dämpade. I Honduras misstänker många att USA var inblandat i beslutet att avsätta vänsterledaren.

Men domen mot den avgående presidentens bror fick Washington att ändra kurs och nu verkar Bidenadministrationen välkomna maktskiftet.

Castro lovade under sin valkampanj att lyfta Honduras ur träsket av narkotika driven diktatur och korruption.

Den tillträdande administrationen står inför ofantliga problem. Honduras kämpar med massiv korruption, en narkotikadriven våldskriminalitet och storskalig migration till USA.