Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fackförbunden och Arkea nådde en överenskommelse men ingen lunch i skolor och daghem de närmaste dagarna

Uppdaterad 01.12.2021 11:52.
Jytyn ja JHL:n jäsenistöä mielenilmauksessa Turun kaupungintalolla.
Bildtext Fackförbunden ordnade en utmarsch på måndagen.

Förhandlingarna mellan Arkea och de fackförbund som strejkat i Åbo har gett resultat. Arkea meddelar i ett pressmeddelande att strejken tar slut i dag, onsdag, klockan 16.

Fackförbundet JHL meddelade på onsdag förmiddag att man godkänner förhandlingsresultatet. De övriga fackförbund som deltagit i strejken är KTN och Jyty.

Fackförbundens strejk mot fastighets- och matservicebolaget Arkea har drabbat skolmaten och städningen i skolor och daghem i Åbo.

Arkea producerar tjänster inom kosthåll, städning och fastighetsskötsel och ägs till stora delar av Åbo stad.

Strejken fick sin början när stadsstyrelsens koncernsektion beslöt att Arkea kan övergå till ett nytt kollektivavtal, som skulle ha inneburit lägre löner och färre semesterdagar för en del anställda. Det här skulle göras för att garantera bolagets konkurrenskraft på marknaden.

Till följd av det här inledde fackförbundet JHL en strejk som har pågått i två veckor och har inverkat på kosthållet och städningen i skolor och daghem i Åbo.

En orange väst där det står JHL på.
Bildtext Strejken pågick i två veckor.

På måndagen togs frågan upp i Åbo stadsstyrelse som fattade ett nytt beslut i ärendet. Enligt beslutet övergår serveringen av mat i skolor och daghem i Åbo till en så kallad in-housemodell.

Tanken är att kosthållet ska skötas av ett bolag, men servicen produceras endast åt staden och att den därmed inte konkurrensutsätts.

Samtidigt beslöt stadsstyrelsen att staden ger Arkea en fullmakt att förhandla om ett lokalt avtal för de övriga anställda. Utgångspunkten för förhandlingarna är det nuvarande kollektivavtalet.

JHL: "Nu måste vi bygga upp en framtidstro igen"

Fackförbundet JHL:s branschchef Håkan Ekström säger till Yle Åboland att han är nöjd över att man har kommit i mål med förhandlingarna och fått ett reslutat som godtas av alla parter.

– Vi är nöjda över att arbetsgivaren inte fick igenom sin plan att byta till ett billigare kollektivavtal, men vi är fortfarande mycket besvikna på hur de anställda har behandlats av bolaget och från beslutsfattarhåll. Det här kommer nog att ha stor inverkan på klimatet inom bolaget i fortsättningen, säger Ekström.

Nu ska parterna teckna en förlängning på det tidigare tvåårsavtalet som slöts efter den senaste strejken år 2019. I praktiken innebär det här att de nuvarande lönerna och semesterrättigheterna kvarstår.

– Det har varit de mest brinnande frågorna. Jag tror att det här kan leda till en bättre framförhållning och lite mer positivitet. Med överenskommelsen tror jag att vi kan börja bygga upp en framtidstro, vilket gagnar alla parter.

Åbo stad: Det dröjer ett par dagar innan skol- och dagisluncher återgår till det normala

Enligt ett pressmeddelande från Åbo stad har inga råvarubeställningar kunnat göras under strejken, och därför kan inte tillagningen av varm mat starta direkt i alla kök.

Serveringen av lunch i skolor och daghem kommer under de första dagarna efter strejken att skötas på samma sätt som under strejken. Det serveras både varm och kall mat.

Enskilda läroinrättningar och daghem informerar vårdnadshavarna om behovet av matsäck utgående från Arkeas uppgifter. Som en följd av strejken kommer det att ske förändringar i matsedlarna i skolor och daghem i flera dagar ännu.

Ett tomt skolkök i Turun Normaalikoulu under fackförbundet JHL:s strejk i november 2021.
Bildtext Tillagningen av varm mat kan inte starta direkt i alla kök.

Efter att strejken tagit slut sätter städningen i skolfastigheterna, som städas av Arkea, igång som vanligt. Det kommer att ta några dagar innan man når den normala standarden, skriver staden i pressmeddelandet.

I och med att städningen kommer igång kan de gymnastiksalar som stängdes den 30 november tas i bruk igen på torsdag den 2 december.

Läget inom fastighetsskötseln normaliseras den 2 december.


Artikeln uppdaterades klockan 10.34 med Åbo stads information om kommande dagars skol- och dagisluncher samt övriga funktioner inom Åbo stad som normaliseras.

Artikeln uppdaterades klockan 11.43 med kommentarer från JHL:s branschchef Håkan Ekström.

Diskussion om artikeln