Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valtteri Bottas berättar öppenhjärtigt om sin djupa kris i podcast: "Jag var avtrubbad och kände mig som ett spöke"

Valtteri Bottas håller sig om huvudet.
Bildtext Valtteri Bottas är sig själv igen efter de tunga åren.

Formel 1-stjärnan Valtteri Bottas i fysisk och psykisk obalans säsongen 2014/15. Han insåg allvaret först då ex-frun Emilia rekommenderade att han borde söka vård.

Bottas berättar om sin kris i en intervju för den förre F1-kommentatorn Oskari Saari i podcasten "Suoraa puhetta minusta – Valtteri Bottas".

Han avslöjar att han tränade maniskt för att hålla vikten nere. Vid den tiden skulle förarna vara så lätta som möjligt så att bilens totalvikt var optimal.

– Jag tränade som en dåre samtidigt som mitt näringsintag var bristfälligt. Det ledde till problem. Jag tröttnade oerhört snabbt och dessutom fick jag sömnproblem. Jag vaknade klockan fyra varje morgon och kunde inte somna om, säger Bottas i podcasten.

Återhämtningen tog ett par år

Den fysiska utmattningen ledde så småningom till att hans mentala krafter också sinade.

– Min dåvarande flickvän (Emilia Pikkarainen, ex. Bottas, reds. anm.) sade vid något skede att jag borde söka vård. Hon insåg att jag inte var mig själv. Jag var avtrubbad och kände mig som ett spöke, säger Bottas.

Han minns väl en flygresa tillsammans med ex-frun.

– Hon sade att hon hoppas att flyget går bra. Jag svarade: Än sen om planet störtar? Inget spelade någon roll längre. Inte ens döden verkade röra mig i ryggen.

Bottas säger i podcasten att han först efteråt har insett hur nära han var att gå in i väggen. Även om klarade av att tävla så tog det ett par år för honom att tillfriskna.

– Jag led länge av rytmstörningar och ett par gånger trodde jag att jag var dödens. Pulsen rusade och jag var tvungen att gå ner på knä. Det var en lång process för det var svårt att återhämta sig på grund av det hektiska tävlingsschemat.