Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ett par månaders kö till tandreglering men läget i Östnyland är inte katastrofalt: "Situationen är mycket bättre än i andra städer i Nyland"

Från 2021
Barn inspekterar en modell av människans tänder.
Bildtext Om några år är de traditionella gipsmodellerna ett minne blott när fler kommuner börjar med digital avtrycksskanning. Arkivbild.
Bild: EPA/STEPHANIE PILICK

Räkna med några månaders väntetid om du är i behov av tandreglering. Det är kort tid i jämförelse med huvudstaden där det kan ta två år tills den första undersökningen.

I Borgå har coronapandemin bidragit till längre väntetider till undersökningar och behandling för tandregleringar.

Läget är inte katastrofalt. Väntetiden till tandreglering var lång redan före pandemin, men har inte förkortats under de senaste två åren trots ökade resurser.

– Jo, nog har den blivit längre på grund av pandemin. Vi fick en ny specialtandläkare för ett och ett halvt år sen, men det syns inte riktigt ännu i väntetiderna, säger övertandläkare Sari Holmberg.

I Borgå får man vänta ungefär två till tre månader för brådskande ärenden, något längre för icke-brådskande.

Bokar man tid nu kan man alltså få vänta en bit in på våren innan det är dags för en första undersökning och eventuell vårdplan.

Situationen gäller för hela Borgå eftersom tandregleringarna görs vid Näse tandklinik.

Däremot är inte personalbristen lika alarmerande vid tandkliniken som på andra håll inom munhälso- och tandvården.

– Den har varit det tidigare, men nu har vi egentligen tre specialtandläkare eller ortodontiska specialister. De jobbar visserligen bara halvtid, men situationen är mycket bättre än i andra städer i Nyland.

Intraoral skanning från nästa år

I början på nästa år tar tandkliniken i bruk digital avtrycksteknik för att läsa av tänder. En så kallad intraoral skanning ersätter de traditionella gipsmodellerna.

– Man tar en slags bild som innehåller all information och data om tänderna och munnen. Det är en stor förbättring av systemen, säger Holmberg.

Digital avläsning är både en snabbare metod än modeller och gör det lättare för patienterna och för vårdpersonalen som ska undersöka tänderna.

Inom en snar framtid samlas representanter från flera östnyländska kommuner för att diskutera hur tandregleringen ska skötas i det nya välfärdsområdet.

Holmberg tror inte att reformen orsakar stora förändringar, åtminstone inte till en början.

– Jag tror inte att det blir någon stor förändring i början. Tandregleringen kommer nog att skötas som nu, alltså i de egna kommunerna. Och jag tycker att den ska vara nära där barnen är, säger Holmberg.

Ett barn hos tandläkaren.
Bildtext Bettfel och snedvuxna tänder åtgärdas redan i skolåldern, men det kan ta flera år innan allt är klart. Arkivbild.
Bild: ullstein bild - Yavuz Arslan/ All Over Press

För några år sedan stod ett hundratal Lovisabor i kö till specialtandvården för just tandreglering.

Idag är situationen en annan. Trots pågående coronapandemi talar ledande tandläkare Laura Saarioinen inte om köer överhuvudtaget.

– Vi har inga egentliga köer. De första lediga tiderna finns i februari, så väntetiden är ungefär tre månader.

Saarioinen konstaterar att man vid behov försöker ordna fler tider för tandreglering, men att en väntetid på två till tre månader är bra, i jämförelse med till exempel Helsingfors där väntetiden är två år till en första undersökning.

– Bara de som jobbar med tandreglering hålls på jobb så klarar vi oss bra just nu.

De flesta som väntar på undersökning och behandling för tandreglering är skolbarn, men bara akutfall prioriteras.

– Om det är fråga om brådskande fall kan de komma tidigare. Om vi beslutar om fortsatt vård så ordnas mottagningen sedan efter vårdplanen och då kan man få flera tider tätt efter varandra beroende på vad som ska göras och när, säger Saarioinen.

Diskussion om artikeln