Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter Svenska Yles granskning: Eva Biaudet kräver utredning av Frontex

Från 2021
Migranter ute på Egeiska havet räddas av turkisk kustbevakning.
Bildtext Migranter räddas på Egeiska havet efter att de avvisats från grekiska vatten.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Efter Svenska Yles avslöjande om att finländare på Frontex-uppdrag varit indragna i olagliga avvisningar kräver SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet att regeringen kräver EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex på en utredning om finländares roll i avvisningar.

– Det är väldigt oroväckande. De finska myndigheterna måste utreda vilken Finlands medverkan har varit i avvisningar. Vi måste förhindra att sådant sker i framtiden, säger riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP).
– Det är alltid lätt att säga att vi inte vet vad en annan part gör. Men det är också så här, att om vi alla vet och journalisterna vet så vet nog våra myndigheter också, säger Biaudet.
Eva Biaudet syftar på en händelse i Egeiska havet i mars 2020.
Överinspektör Pietari Vuorensola från finska Gränsbevakningsväsendet sade i Spotlight-programmet "Frontex och gränsbrotten" att han inte hade exakt information om vad som skett efter att finländska gränsbevakare stoppat en båt med migranter och fick order av grekiska kustbevakningen att lämna platsen.

Frontex och gränsbrotten - Spela upp på Arenan


Vuorensola uppger för Svenska Yle att EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex hittills inte gett detaljerad information om händelsen åt finska Gränsbevakningsmyndigheten.

Varje sådan händelse där asylsökandes rättigheter äventyrats ska enligt Frontex regelverk leda till en så kallad Serious Incident Report. Finska Gränsbevakningsväsendet har uppgett för Svenska Yle att de inte fått se den rapport som handlar om den allvarliga händelsen i mars 2020.

Det finns omfattande bevis från både människorättsorganisationer, UNHCR och flera internationella medier som visar att Grekland gjort tiotusentals avvisningar vid Egeiska havet under de senaste åren.

Det är olagligt att avvisa människor innan de beretts möjligheten att söka asyl.

Svenska Yle berättade i måndags (29.11) om två situationer där finländska gränsbevakare på Frontexuppdrag varit den första länken i ett händelseförlopp där asylsökande avvisades olagligt.

En kvinna med axellångt blondt hår ser in i kameran och ler. Bakgrunden är vit, hon har glasögon med mörka bågar på sig och en görnblommig skjorta som syns vid axlarna.
Bildtext De finska myndigheterna måste utreda vilken Finlands medverkan har varit i avvisningar, säger Eva Biaudet (Sfp)
Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Eva Biaudet kräver nu att Finlands regering reagerar efter att Svenska Yle avslöjat att också finländska gränsbevakare dragits in i olagliga avvisningssituationer, så kallade pushbacks, vid EU:s gränser.
– Det är solklart att "pushbacks" är olagliga, man kan inte medverka till sådant. Gränsbevakare har en skyldighet att försöka förhindra olagliga avvisningar, säger Biaudet.
– Vi måste förvänta oss att vi av Frontex får utredningar av operationerna. Det måste finnas en öppenhet kring hur man granskar alla överträdelser. Det är det enda sättet som kan få oss att ha förtroende för verksamheten – om vi ska kunna sända våra gränsbevakare till Frontexoperationer i framtiden, tillägger Biaudet.
Sannfinländarnas ordförande, riksdagsledamot, Riikka Purra delar inte Eva Biaudets oro över finländska gränsbevakare på Frontexuppdrag.

– Jag litar på de finländska gränsbevakarna och jag hoppas att EU:s gemensamma gränsmyndighet Frontex skulle få mera resurser för att göra det jobb de ska göra, det vill säga skydda EU:s yttre gränser, säger Riikka Purra.