I dag går Glöggrundan av stapeln i Åbo – alla 5 000 glöggrundedeltagare måste uppvisa covidintyg

Fler personer än någonsin är inlagda på intensivvårdsavdelningarna i Finland och nya coronavirusvarianter härjar i världen. Men studentföreningarna i Åbo står fast vid sitt beslut att ordna ett av Svenskfinlands största studentevenemang.
– Vi vill att det ska vara tryggt för alla och inte utsätta någon för en risk som de inte är villiga att ta. I och med att det finns ett covidintyg för att just kunna ordna och delta i evenemang så anser vi att det är rätt beslut att ordna Glöggrundan. Samtidigt förstår vi att vissa inte vill delta. Men med tanke på all positiv uppmärksamhet och feedback vi fått, och värde vi har sett i vår studiegemenskap av att vi ordnar det här, är vi av den åsikten att det är rätt beslut, säger Marincke Behm som är projektansvarig vid Merkantila klubben vid Åbo Akademi.
Glöggrundan är en stor barrunda som samlar studenter från hela Svenskfinland. Barrundan avslutas med efterfester på olika nattklubbar i Åbo med artistuppträdande.
Behm bär huvudansvaret för årets glöggrunda och berättar att det finns ett enormt intresse för att träffas och delta i evenemang bland studenterna. Rekordmånga biljetter har sålts, över 5000, och de såldes även rekordsnabbt.
– Tvåtusen biljetter såldes via våra digitala tjänster och de gick åt på under en minut. I år lyckades vi hålla biljettsidornas servrar uppe och inget kraschade. Varje år har det varit stort tryck men det är alltid överraskande hur stort det är, säger Behm.
Merkantila klubben insåg redan vid biljettsläppet att de bör vara beredda på ett spändare coronaläge när Glöggrundan väl går av stapeln. Därför meddelades alla som köpte en biljett att det kommer att behövas ett covidintyg.
– I och med de skärpa restriktioner är det inte bara restauranger, utan även vi evenemangsarrangörer som bär ansvar för att saken granskas. På Domkyrkotorget där vi har biljettbyte och glöggservering kommer vi att kontrollera att alla har covidintyg. Utan ett sådant kan man inte komma in på området
Har varit svårt att integrera nya studerande de senaste åren
Restaurangerna kontrollerar också covidintyg under kvällen, Behm varnar för att köerna kan dröja lite längre än vanligt och tio ordningsvakter på området ska se till att allt löper på som det ska.
Under hösten har det gjorts 15 brottsanmälningar i Åbos nattliv då folk har fått knockoutdroppar i sina drycker.
– Det har varit problem med det både här och i andra studiestäder och jag hoppas verkligen att det inte sker något sådant nu. Nattklubbarna gör det de kan för att undvika att någon blir drogad. Det är svårt att kontrollera saken men vi vill absolut kommunicera det här och hoppas att ingen råkar ut för något sådant under Glöggrundan, säger Behm.
Tongångarna kring coronapandemin har ändrats, då man tidigare talade om tiden efter coronapandemin, har allt fler insett att vi får vänja oss vid tanken av det nya normala.
– Det kommer hela tiden olika lösningar för att man ska kunna ordna evenemang och kunna leva så att säga ett normalt studieliv, eller så som det var förr. Nu när det går att arrangera olika program så märker man verkligen vilken effekt det har på studerandena, säger Behm.
Som förening har det varit jättesvårt att integrera nya studerande och nu när det går att ordna sammankomster har det på ett helt annat sätt blivit möjligt att skapa gemenskap som det var förr betonar Behm
– Även om det här är det nya normala hoppas jag att fler lösningar för hur man ska kunna umgås tryggt fortsätter att dyka upp, säger Behm.
Artikel uppdaterad 2.12.2021 klockan 9.58 med information om Glöggrundan.