Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Galna krossen: England gjorde 20 mål i VM-kvalet – motståndarnas tongivande spelare fick inte ledigt från jobbet

Från 2021
Ellen White jublar.
Bildtext Ellen White skrev engelsk landslagshistoria i segern över Lettland.
Bild: Anna Gowthorpe/Shutterstock/All Over Press

England visade ingen pardon i VM-kvalet i fotboll mot Lettland. Målen bara ramlade in och England vann till slut med hisnande 20–0.

Det tog bara två minuter för Beth Mead att öppna spjällen med 1–0-målet. Sex minuter senare hade Ellen White gjort både 2–0 och 3–0 och gått upp som Englands främsta målskytt i damlandslaget genom tiderna.

White gjorde ytterligare en fullträff och hennes färska engelska landslagsrekord är därmed 48 mål. Utöver White gjorde också Mead och Alessia Russo hattrick. Lauren Hemp stod för hela fyra pytsar i matchen i Doncaster.

Segern med 20–0 är den största någonsin för Englands damlandslag.

I sammanhanget bör dock nämnas att förutsättningarna var oerhört ojämna. Englands landslag bestod av idel fullblodsproffs medan det lettiska kom till matchen utan flera av sina bästa och mest rutinerade spelare. Orsak? Deras arbetsgivare hade inte gett dem ledigt för att spela i VM-kvalmatchen.

Irland manglade Georgien

I Finlands VM-kvalgrupp vann Sverige över Slovakien med 3–0 och befäste sin position som gruppetta. Det mer betydelsefulla resultatet för Finlands VM-drömmar var Irlands storseger över Georgien med 11–0.

Irland har sju poäng och är tvåa i gruppen före Finland på sex poäng. Kampen om andra platsen, som ger en plats i playoffkvalet, verkar gå mellan Irland och Finland.

Irlands storseger över Georgien innebär att laget har en avsevärt bättre målskillnad än Finland. Vid lika poäng avgör inbördes matchernas resultat rangordningen i första hand. Därefter jämför man målskillnaden. Finland förlorade med 1–2 mot Irland i Helsingfors i oktober.

VM-kvalet fortsätter i april. Finlands sannolika ödesmatch, borta mot Irland, äger rum den 1 september.

Källor: The Guardian, Reuters, The Telegraph

Diskussion om artikeln