Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad bjuder inte på fyrverkerier på nyårsafton

Från 2021
Fyrverkerier.
Bild: Unsplash

”Vi konstaterade att det inte är någon bra idé med fyrverkerier just nu när sammankomster mellan människor borde undvikas”, säger Jari Karjalainen, koncernförvaltningsdirektör vid Vasa stad i ett pressmeddelande.

Fyrverkerierna brukar locka hundratals åskådare till Fängelsestranden och Fiskstranden i Vasa för att beskåda nyårsraketerna som brukar skjutas från Skräddargrund.

Karjalainen säger också att utsläppen av småpartiklar från fyrverkerierna är problematiska och staden vill främja miljövänliga lösningar och ett koldioxidneutralt Vasa. Dessutom vill staden ge ro åt både djur och människor.

En del städer har ersatt fyrverkerierna med till exempel lasershower.

”Tills vidare är sådana där alternativa shower ännu väldigt dyra och passar inte in i stadens budget. I framtiden, i takt med att både tekniken och prissättningen utvecklas, kan vi eventuellt erbjuda Vasaborna något imponerande att tillsammans välkomna det nya året med”, säger Karjalainen.

Staden meddelar att man efter coronaviruspandemin eventuellt ska hitta på ett ersättande firande då Vasaborna tillsammans kan fira in det nya året.

Inga fyrverkerier tillåtna i Vasa centrum

Österbottens räddningsverk har beslutat att inga raketer får skjutas i centrum, på Vasklot och på Brändö.

Diskussion om artikeln