Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Framtidsdrömmarna får luft under vingarna i Nya Tadams 25-årsföreställning Momentum

Från 2021
En grupp unga skådespelare i granna trikåer gör ett fartfyllt dansnummer.
Bildtext I år är det 25 år sedan musikteaterutbildningen Tadam gjorde sin första föreställning. Det firar de med uppsättningen Momentum på Svenska Teatern.
Bild: Cata Portin

Det bjuds på ett fartfyllt potpurri av klassiska musikalnummer då musikteaterutbildningen Nya Tadam firar 25 år. Föreställningen Momentun förmedlar ett livsbejakande budskap om att ta vara på tillvaron och varandra.

Musikteaterutbildningen Nya Tadams föreställning Momentum på Svenska Teaterns stora scen öppnar med ett grandiost slutnummer, bugningar och applåder.

Men applåderna avbryts av då det kommer ett besynnerligt säkerhetsmeddelande över högtalarna. Det har inträffat någon allvarlig incident i foajén, ingen får lämna salongen.

En grupp unga skådespelare på en teaterscen i granna trikåer.
Bildtext Momentum börjar med ett slutnummer och applåder. Efter det börjar den egentliga föreställningen.
Bild: Cata Portin

Det fumliga meddelandet tar slut och skådespelarna står förbryllade kvar på scenen. Ingen vet vad som borde hända nu, och publiken som sitter i bänkarna måste ju underhållas ...

De beslutar sig för att ta tillfället i akt att spela något, vad som helst, för ute i världen sprider sig nya smittovarianter och vem vet när vi får sitta i en teatersalong igen?

I tur och ordning stiger skådespelarna fram och delar med sig av sina framtidsdrömmar, från att ha en karriär som dansare eller musikalartist till att bo i ett stort och frigjort kollektiv. Andra drömmer om ett bra jobb och bo i radhus, eller har större visioner om ett ljusare tidevarv för mänskligheten.

En ung skådespelare bär en annan på ryggen, de är klädda  i neonfärgade träningskläder.
Bildtext Framtidsdrömmarna tar en central plats i handlingen i Momentum.
Bild: Cata Portin

Men den yttre världen gör sig också påmind då svårigheter i de olika karaktärernas liv stiger upp till ytan. Förhållanden hotar att spricka, andra lever i svåra familjeförhållanden eller ser drömmar om en egen familj som på grymma sätt går i kras.

Föreställningen bygger snabbt upp sitt momentum och levererar ett potpurri av musikallåtar från musikalklassiker som Chicago, Rent och Den lilla skräckaffären till Nya Tadams egen föreställning Vilja Andas från 2019.

En grupp unga skådespelare uppträder med ett dansnummer.
Bildtext I Momentum ingår låtar från utbildningens tidigare produktioner som Chicago, Rent och Nya Tadams egen föreställning Vilja Andas.
Bild: Cata Portin

Märkesår för musikteaterskolan

I år är det 25 år sedan musikteaterutbildningen Tadam gjorde sin första föreställning Blyton Rock. Sedan 2015 har utbildningen arrangerats som ett samarbete mellan Svenska Teatern och huvudstadsregionens svenska musikinstitut.

Årets musikal Momentum har en nyskriven text men väljer låtar från musikalutbildningens tidigare produktioner. Även kostymerna är en slags munter blinkning till svunna årtiondens sprakande neonfärger.

En grupp unga skådespelare står på en teaterscen i granna trikåer.
Bildtext Momentum handlar om hur viktigt det är att hålla ihop och ta vara på sina närmaste.
Bild: Cata Portin

Föreställningen i regi av Marika Parkkomäki bjuder på mycket glädje och energi, ståtliga musikalnummer och ett livsbejakande budskap om hur vi behöver ta vara på tillvaron men framför allt varandra. Mot de osäkra tiderna behöver kompisarna varandras stöd och tillit för att kunna gå mot framtiden med tillförsikt.

Svenska Teatern och Nya TaDaM: Momentum. Text av Karin Berglund och arbetsgruppen. På scenen: Karin Boström, Dina Fierens, Eva Gustafsson, Merita Hildén, Jessica Korkman, Olivia Laaksonen, Merete Lindholm, Katie Lindqvist, Rebecca Strömsten, Jenina Nyström, Anna Rosendal. Regi Marika Parkkomäki. Kapellmästare Mika Westerlund. Koreografi Anne Pihlström. Ljus Jan-Erik Pihlström.