Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Affärer ska stänga för ovaccinerade och en allmän vaccinationsplikt planeras – Tyskland står inför skärpta coronabegränsningar igen

Från 2021
Uppdaterad 02.12.2021 08:48.
Fotbollsfans köar för att vaccinera sig inför en Bundesligamatch på Deutsche Bank Park.
Bildtext Tyska fotbollsfans köar för att få vaccinera sig utanför fotbollsarenan Deutche Bank Park i Frankfurt.
Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH/All Over Press

I Tyskland kommer man under torsdagen att slå fast nya coronabegränsningar. Sedan veckor tillbaka ökar antalet nya coronafall och nu krävs åtgärder. Det handlar bland annat om ytterligare begränsningar för ovaccinerade, men också en vaccinationsplikt planeras.

– Det är nu dags att bana väg för att förbundsdagen kan bestämma om en allmän vaccinationsplikt, säger Tysklands sannolikt kommande kansler Olaf Scholz till rundradiobolaget ARD.

– Jag skulle själv rösta för en den här lagen, fortsätter Scholz som hellre ser att det nu är förbundsdagen och inte den nya regeringen som gör slag i saken.

Enligt Scholz kunde beslutet om vaccinationsplikten avgöras som en så kallad samvetsfråga, där varje ledamot själv får bestämma hur den röstar.

Bland den tyska befolkningen har inställningen till en vaccinationsplikt ändrat under de senaste månaderna. Opinionsmätningar visar nu att en klar majoritet stöder vaccinationsplikten och det samma gäller inom partierna i parlamentet.

Bland de tre största partierna, det vill säga bland socialdemokraterna, kristdemokraterna och de gröna, är stödet mycket starkt.

Av de i förbundsdagen sittande partierna är det bara inom det dels högerextrema AfD som en majoritet motsätter sig vaccinationsplikten. En färsk opinionsundersökning visar dessutom att omkring 50 procent av de ovaccinerade röstar på just AfD.

Undersökningen som presenterades i oktober gjordes på beställning av det tyska hälsoministeriet för att reda ut varför människor låter bli att ta vaccinet. Forskningsinstitutet Forsa presenterade senare på eget initiativ siffrorna kring ovaccinerade personers partipreferenser.

Österrike beslutade redan om vaccinationsplikt

Att ett möjligt lagförslag om en vaccinationsplikt godkänns av förbundsdagen är alltså sannolikt och enligt Olaf Scholz kunde plikten i så fall gälla från slutet av februari eller början av mars.

Tyskland ser alltså ut att gå samma väg i frågan som grannlandet Österrike. Där har man redan fattat beslut om en vaccinationsplikt som ska komma att börja gälla från och med den första februari.

Att inte ta vaccinet kan i Österrike komma att bli en dyr affär. Regeringen planerar böter på upp till 7 200 euro för personer som vägrar de två vaccindoserna.

Under de senaste veckorna har det i Österrike ordnats flera större demonstrationer mot vaccinationsplikten.

Också i Tyskland kan en vägran att låta vaccinera sig komma att leda till böter, säger liberalen Marco Buschmann till medienätverket RND. Buschmann kommer sannolikt att vara Tysklands nästa justitieminister.

Tandläkare och apotekare ska vaccinera?

Inom vissa yrkesgrupper kan obligatorisk vaccinering ändå bli verklighet redan tidigare.

Det här är en av frågorna som man i Tyskland eventuellt kommer att fatta beslut om när man under torsdagen ska bestämma om nya regler och begränsningar i kampen mot de allt fler coronafallen.

Under de gångna sju dagarna har det i medeltal rapporterats över 55 000 nya coronafall per dag.

Till de planerade åtgärderna hör nu bland annat ytterligare kontaktbegränsningar för ovaccinerade.

På bordet ligger också ett förslag om att en stor del av affärerna endast skulle förbli öppna för personer som är vaccinerade eller tillfrisknade. Dagligvaruhandeln skulle ändå utgöra ett undantag.

På agendan står också att bestämma om hur det ska gå med större tillställningar som till exempel fotbollsmatcher.

Det ska nu slås fast om ligafotbollen kan fortsätta med mycket begränsade mängder publik eller om man som tidigare i år tvingas spela inför tomma läktare.

I Tyskland har snart 70 procent av befolkningen fullt vaccinskydd och man vill under torsdagen också besluta om nya åtgärder som ska försnabba processen.

Enligt planerna ska 30 miljoner människor vaccineras ännu före jul. I de allra flesta fallen handlar det om en tredje vaccindos.

För att det här ska vara möjligt planerar man att också tandläkarmottagningar och apotek ska kunna sköta en del av vaccineringarna.