Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu kan du få bra betalt om du säljer din begagnade bil, säger bilhandlare: "Första gången under min karriär som bytesbilspriserna har stigit"

Från 2021
Uppdaterad 03.12.2021 11:41.
En kvinna går mellan två rader av begagnade bilar i en bilbutik.
Bildtext Utbudet på begagnade bilar matchar inte efterfrågan just nu, då komponentbristen leder till att det finns färre bilar på marknaden.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Den pandemiorsakade komponentbristen har lett till att det fortfarande är svårt att få tag på nya bilar. Många vänder sig därför till andrahandsmarknaden, där utbudet på många håll inte räcker till.

– Vi har märkt ett ökat tryck på begagnade bilar redan i tre-fyra månader. Efterfrågan är enorm för tillfället, säger Kurre Ahllund, försäljningschef på Ekenäs bilhus.

Ismo Venäläinen på Autotalo Jedi i Borgå har samma besked. Jämfört med fjolåret har försäljningen av bytesbilar stigit med 20-30 procent.

I synnerhet lite körda hybrider och bensinbilar går åt som smör i solsken.

– Om du hittat en lämplig bil hos oss, men väntar två-tre dagar, så är det nästan säkert att den är redan såld när du kommer hit på nytt, säger Venäläinen.

Coronapandemin största orsaken

Nationellt registrerades det mellan 51 300 och 51 400 begagnade personbilar i november, vilket är kring två procent mer än under samma tidpunkt för ett år sedan.

Den största orsaken till den ökade efterfrågan på begagnade bilar är att det just nu är svårt att få tag på en ny bil. Komponentbristen som uppstått under coronapandemin betyder att väntetiderna för en ny bil kan vara upp till ett år.

En lång man i glasögon, kortklippt hår och skjorta står utanför en bilaffär. En rad med vita bilar bakom honom.
Bildtext Försäljningschef Kurre Ahllund på Ekenäs bilhus säger att man redan i flera månader sett en ökad efterfrågan på begagnade bilar.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Pandemin kan också ha lett till att fler är intresserade av att skaffa eller byta bil. Pekka Rissa, vd för Bilbranschens centralförbund, säger att en del har större tillgångar på grund av coronapandemin, då man till exempel inte har rest på samma sätt i ett par år nu.

– Inrikesresandet och därmed också bilkörandet har helt klart ökat under coronapandemin, och många vill byta bil. Det ser vi i antalet begagnade bilar som köps, men vi ser också en god utveckling i beställningarna av nya bilar. Man kan säga att det pågår något av en bilbytesboom, säger Rissa.

Kring 600 000 begagnade bilar byter ägare varje år. Ungefär hälften av dessa säljs privat och ungefär hälften av bilhandlare, och av dessa kommer kring 45 000 från utlandet.

Alexander Ehrström, butikschef på MB-Mobile i Esbo, säger att man nu ser att utbudet också på bytesbilar sinar. Det blir allt svårare att få in bra bytesbilar både i Finland och från Europa.

– Priserna i Europa stiger hela tiden. I Finland har de ännu inte stigit i samma utsträckning, men pressen på att höja dem är stor, säger han.

– Jag har jobbat 16 år inom branschen och första gången under min karriär som bytesbilspriserna har stigit. Marknaden ställer sig efter efterfrågan, säger Kurre Ahllund på Ekenäs bilhus.

Bildtext Antalet sålad begagnade bilar har ökat stadigt sedan år 2015.

Intresset för elbilar ökar, men det finns få begagnade

Största delen av de begagnade bilarna är fortfarande bensin- eller dieseldrivna, men just nu är hybridbilar mycket populära. Också intresset för eldrivna bilar ökar, även om det än så länge finns väldigt lite begagnade elbilar på marknaden.

Kurre Ahllund berättar att han haft kunder som sålt en begagnad elbil för i stort sett samma pris som hen köpt den.

– Det berättar något om marknaden och om efterfrågan. Något sådan har jag aldrig upplevt.

Dieselbilar köps ändå fortfarande som begagnade mycket oftare i förhållande till hur många som köps som nya, där dieselns betydelse inte längre är stor. Bränslepriserna syns i intresset för hybrider, men också dieselbilar, påminner Alexander Ehrström.

– Om du har arbetsresor på 200 kilometer, vad gör en sådan person med en hybridbil? Dieseln kommer inte att försvinna.

Bilhandlarna är förberedda på att pandemieffekten kommer att fortsätta ännu nästa år.

Enligt Pekka Rissa kommer försäljningen av nya bilar att ta fart då komponentproblemet lättar, och kan i sin tur synas i bytesbilsmarknaden.

– Oftast svalnar försäljningen av begagnade bilar när försäljningen av nya bilar tar fart. De går hand i hand, när den ena drar stannar den andra upp och tvärtom.

Diskussion om artikeln