Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu kan du skida i Ekenäs och Svartå – vill du åka skridsko går det bra i bland annat Hangö och Lojo

Från 2021
En pojke på skidor kommer till en gupp.
Bildtext Hej hopp, ännu får vi vänta på att det finns riktig snö i Västnyland. Några korta konstsnöbanor finns däremot redan. Arkivbild från mars i år i Västerby, Ekenäs.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Påminne slalombacke i Pojo öppnar till veckoslutet, men snökanonerna är i gång också i Ingå, Lojo, Västerby och Svartå. De ivrigaste skidentusiasterna kunde ta en första tur på konstsnö redan på tisdagskvällen (30.11).

Det kalla vädret har satt fart på både idrottsföreningar och kommuner i Västnyland.

I Lojo, som faktiskt har hela 21 skridskobanor utomhus, hade man hunnit öppna sju fram till onsdagen (1.12).

Den första öppnades redan på söndagen och de övriga öppnas i rask takt så länge kölden håller i sig. Det berättar Jukka Vienonen som är chef för det kommunala affärsbolag som sköter många av Lojos idrottsanläggningar. Det lönar sig att kolla via idrottscentrets webbplats, där uppdaterar man genast när nya is- och skridskobanor öppnar.

Däremot får skidåkarna i Lojo vänta till mitten av december. Snökanonerna har varit i gång hela veckan, men trots det räcker konstsnön inte till för att man ska kunna åka skidor i Lojo. Målet är att under vecka 50 kunna öppna en drygt två kilometer lång slinga vid Lojoåsen. Den preliminära tidtabellen kan förstås ruckas av vädret.

Lojo sköter 75 kilometer skidspår, av vilka 21 kilometer är belysta.

Föreningar har snökanonerna i gång

I Västerby i Ekenäs öppnade ett konstsnöspår på cirka en kilometer på tisdagskvällen. Det här spåret startar inte från den vanliga platsen, utan man måste gå en kort bit från skidcentret mot pumphuset.

– Det är lite speciellt nu när vi bygger rullskidbanan och skytteplatsen för skidskytte, säger Österby sportklubbs ordförande Henrik Malmberg.

Däremot fortsätter klubben att skjuta mera konstsnö under veckoslutet för att sedan, när markberedningsarbetena för ovan nämnda projekt är klara, kunna bygga ut skidspåret i Västerby.

Också vid Oxberget i Svartå fick IK Trissan upp ett litet spår i början av veckan.

– Spåret är inte långt, säger Trissans ordförande Stefan Enberg och tillägger att man skjuter mera konstsnö hela tiden.

Målet är att öppna en 1,5 kilometer lång slinga till veckoslutet.

snö yr i backe
Bildtext Så här såg det ut i Påminne i Pojo på Luciadagen, 13.12.2018.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Också Ingå IF har lagat konstsnö under veckan. Det berättar en av de aktiva, André Nylund.

Eftersom skidåkarna och samtidigt också flera av dem som sköter snökanonerna åker på träningsresa till Vuokatti under veckoslutet så dröjer det åtminstone till nästa vecka innan man har ett litet skidspår vid motionsbanan i Ingå.

I Påminne öppnar slalombacken till veckoslutet. Det är föreningen Pojo Sport som har snökanonerna fullt i gång.

Skridskobanor på kommande

I Lojo kan man alltså ännu inte skida, men däremot spela ishockey eller ta en och annan piruett på flera isar.

Hangöbys skridskobana är redan i bruk och de två andra som Hangö stad sköter blir färdiga till helgen så som läget och vädret ser ut just nu.

I övriga delar av Västnyland är skridskobanor också på gång, men de som kommunerna fixar och underhåller är ännu inte klara.

Arbetet med att spola skridskobanorna har inletts i Västankvarn i Ingå, likaså i Degerby och på sandplanen invid museiplanen och på sandplanen invid idrottsplanen i Ingå kyrkby.

Hur det blir med rinken på banan bredvid idrottsplan nära Merituulen koulu är ännu oklart. Tillståndsprocessen pågår.

I Sjundeå har man börjat spola skridskobanan vid tennisbanan och den väntas bli klar i början av nästa vecka.

”På fredag eftermiddag vet vi mera hur läget är”, meddelar Maarit Tuomisto som är chef för biblioteks- och fritidstjänster i Sjundeå.

En plan med is på
Bildtext Så här i Sjundeå på sportlovet för snart fem år sedan. Vårsolen höll redan då på att smälta bort isen.
Bild: Yle/Linus Westerlund

I Raseborg har några av stadens skridskobanor öppnat. Här på Raseborgs stads webbplats kan du följa med vilka ishockeyrinkar och skridskobanor som är öppna och vilka som ännu inte är det.

”Tidtabellen är sådan att det tar längre tid nu att få isarna i skick på våra egna anläggningar när vi inte har möjlighet till kvälls- och veckoslutsjour”, berättar fritidschef Fredrika Åkerö.

Orsaken till att det inte finns någon jour beror på nedskärningar som gjordes på skötseln av idrotts- och motionsanläggningar för det här året. Läget blir bättre i januari och februari när personalen får göra jourarbete igen, intygar Fredrika Åkerö.

Fortsätter det kalla vädret borde skridskobanorna i Raseborg kunna användas i slutet av nästa vecka, men någon exakt tidtabell vågar Åkerö inte komma med.

På flera håll i Västnyland går det ändå att åka skridsko redan nu tack vare föreningar och andra frivilliga som har spolat kallt vatten på de platser där ortsborna sedan tidigare år är vana vid att det brukar finnas skridskobanor.

Diskussion om artikeln