Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidskyttarnas tur att tävla i isande kyla? Temperaturer nära köldgränsen väntas till Östersund

Masstart i skidskytte.
Bildtext Skidskyttevärldscupens två första veckor ordnas i Östersund.

Längdåkarna testades rejält då världscupens premiärhelg gick i riktigt kalla förhållanden i Ruka. Den här veckan verkar skidskyttarna stå inför liknande utmaningar i Östersund.

Premiärhelgen i Ruka avslutades med tävlingar i närmare 20 minusgrader. Flera herråkare valde att stå över jaktstarten och beslutet att genomföra loppen blev omdebatterat.

Ett liknande köldhot har uppstått inom skidskyttet. Världscupen fortsätter i Östersund den här veckan och det väntas bli kallare än under förra veckans öppningstävlingar.

Aftonbladet skriver att Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut SMHI förutspår att damernas sprint genomförs i 18 minusgrader på torsdagen. Prognosen för herrloppet senare samma dag är 17 minusgrader. Temperaturer som "upplevs som 25 minusgrader".

– Köldgränsen går vid minus 20. Vid 15 minus tas vindens kyleffekt också i beaktning, säger svenska landslagets kommunikationschef Håkan Blidberg till tidningen.

Vinden väntas inte vara stark i morgon och därför är det enligt Blidberg inte aktuellt att flytta loppen. För skidskyttarna ger kylan särskilda problem på skjutvallen.

– Det är absolut en utmaning. Det är väldigt kallt, nästan lite ovant så här tidigt på säsongen. Det känns som att fingrarna inte varit med nu i början på skjutvallen, kommenterar svenska förbundskaptenen Johannes Lukas.

Sändningen från damernas sprint börjar klockan 14.40 i morgon, herrloppet står på tur 17.25. Damtävlingen sänds direkt i TV2 och på Arenan, herrsprinten sänds direkt på Arenan och senare i TV2. Magnus Eklöv kommenterar på svenska.