Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Ursula von der Leyen öppnar för obligatorisk vaccinering, Jutta Urpilainen skeptisk: "Jag hoppas vi inte behöver ta till tvång"

Jutta Urpilainen
Bildtext Finlands EU-kommissionär Jutta Urpilainen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU uppmanar medlemsländerna att lägga in en ny växel i sina vaccinationskampanjer. Trots en god tillgång på vaccin saknar nästan en fjärdedel av de vuxna EU-medborgarna fullt vaccinsskydd. Den nya omikron-varianten bidrar till ytterligare osäkerhet.

BRYSSEL Frukta det värsta och hoppas på det bästa. Så borde medlemsländerna helst förhålla sig till den nya coronavarianten enligt EU-kommissionens ordförande von der Leyen.

Hon är frustrerad över att fler inte tagit vaccinet och hoppas på en diskussion om obligatoriska vaccineringar i EU.

– Det är förståeligt och passande att föra in diskussionen på hur vi kan uppmuntra och möjligen också tänka på obligatoriska vaccineringar inom EU. Von der Leyen betonade ändå att organiseringen av hälsovården inte hör till kommissionens kompetens och att hon därför endast uttryckte sin personliga åsikt i frågan.

EU-kommissionär Jutta Urpilainen säger till Yle att hon ser obligatorisk vaccinering som en sista utväg.

– Jag hoppas att man inte behöver ta till tvång.

Däremot fungerar covidintyget som ett bra lockbete för dem som ännu inte vaccinerat sig, tror Urpilainen.

– Jag tror och hoppas att passet också ökar viljan hos finländare att vaccinera sig.

Krafttag mot nya varianten

Kommissionen vill stoppa den nya variantens framfart med öronmärkta informationskampanjer och och bättre spårning. Bland annat efterlyser man ett gemensamt lokaliseringssystem för resande.

Vidare uppmuntrar kommissionen medlemsländerna att erbjuda boosterdoser till alla som vill. Samtidigt är det viktigt att värna om en rättvis global distribution av vaccin, säger Urpilainen som ansvarar för biståndsfrågor och EU:s internationella partnerskap.

– I Afrika har till exempel endast sju procent av befolkningen ett fullt vaccinskydd. Vi måste både se till läget i Europa samtidigt som vi bekämpar pandemin på global nivå.

Är det hållbart av EU-länderna att erbjuda boosterdoser då vaccinationsgraden är så låg i andra delar av världen?

– För tillfället har vi så mycket vaccin att vi kan dela med oss till tredje länder samtidigt som vi höjer vaccinationsgraden i Europa.

Viktig att stödja Afrika

EU-länderna har förbundit sig vid att donera 250 miljoner doser vaccin till fattigare länder före utgången av året. Men än så länge har man endast kommit upp till hundra miljoner doser, konstaterar Urpilainen.

– Att uppfylla våra löften före årsskiftet har därför högsta prioritet.

EU reagerade på den nya varianten genom att förbjuda inresa från länder i södra Afrika. Beslutet har kritiserats av bland annat WHO. Har du förståelse för kritiken?

– Jag kan förstå den emotionella upprördhet som beslutet väckt i länderna i södra Afrika. Samtidigt hade vi vägande skäl för att fatta beslutet.

Urpilainen hänvisar till bristen på information om hur den den nya varianten fungerar och vilken effekt de befintliga vaccinerna har. Hon försäkrar att EU står på Afrikas sida i kampen mot pandemin.

Förutom hjälp med att leverera vaccin är det viktigt att se till att distributionen av vaccin fungerar.

– Vi måste vara beredda att stödja Afrika på många sätt.