Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin vill inte se Nato expandera österut – kräver "konkreta överenskommelser"

Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Putin är noga med att påpeka att Ryssland inte hotar någon.

Konflikten i Ukraina fortsätter. Västvärlden anklagar Kreml för att planera en invasion av Ukraina och USA hotar med nya sanktioner. Rysslands president Vladimir Putin nekar till att förbereda ett anfall, men vill samtidigt ha "konkreta överenskommelser" med Nato om att de inte expanderar österut.

"I vår dialog med USA och dess allierade kommer vi att insistera på att utveckla specifika avtal som utesluter all ytterligare Nato-expansion österut och deras utplacering av vapensystem nära ryskt territorium som hotar oss”, sa Putin på onsdagen.

USA uppgav på onsdagen att de hade "bevis" för att Ryssland kan planera en invasion av Ukraina och hotade med ekonomiska sanktioner om Ryssland skulle anfalla.

Putin menar att Ryssland reagerade på, vad han kallar, ett växande hot vid dess västra gräns och gör det genom att vidta adekvata militärtekniska åtgärder.

Putin var ändå noga med att påpeka att de inte hotar någon.

Ukraina har stort stöd

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att diplomati är det enda ansvarsfulla sättet att lösa denna potentiella kris, men varnade också för att det kan bli "vidsträckta och långvariga konsekvenser" för Moskva om de driver framåt med någon aggression.

EU:s utrikeschef Josep Borrell lovade också att blocket kommer att stå på Ukrainas sida vid varje försök att undergräva dess territoriella integritet och suveränitet.

För två veckor sedan sa Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist att landet är redo att stödja en militär utbildning i Ukraina. Utbildningen är ett baltiskt initiativ inom EU, ett initiativ som EU senare kommer att fatta beslut om.

Utrikesminister Haavisto uppgav för en vecka sedan att Finland i det här skedet inte kommer att delta.

Källor: AFP, STT