Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Snart kan det gå att skida året om på plastunderlag från Borgå

Från 2021
Konstskidspår vid sjö.
Bildtext En cirka 100 meter lång testbana är i bruk vid idrottsinstitutet Vuokatti Sport.
Bild: C.E. Lindgren

Familjeföretaget C.E. Lindgren tillverkar plastunderlag för hoppbackar och snart också för skidspår.

Maskinen spottar ut gröna plastmattor med långa fransar på löpande band. I produktionshallen i Ölstens står många fullpackade lastpallar och de blir fler.

– Vi jobbar på i två skift de kommande två månaderna för att tillverka plastunderlag för backhoppningen i Oberstdorf i Tyskland. Det behövs allt som allt 25 000 bitar för världscupbacken och några andra backar, säger Alexander Brunow.

Han är vd för familjeföretaget som är mera känt för penslar och borstar. Företaget fyller nu 140 år.

Alexander Brunow i industrihall.
Bildtext Enligt vd Alexander Brunow ska framgången med underlag för backhoppning bana väg för en lyckad lansering inom längdskidåkning.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Man kan säga att vi är världsledande då det gäller att producera element för landningsbackar inom backhoppning. Vi har mer än 500 referenser runt om i världen. Bland annat är flera OS- och världscupbackar gjorda med våra produkter, säger han.

Företaget vill nu med hjälp av sina kontakter till skidorter världen över utveckla och sälja ytterligare en produkt. De gröna plastunderlagen ska i framtiden få sällskap av vita, lite hårdare sådana.

– De senaste åren har vi försökt utveckla vår produktion och vårt produktsortiment. Nu har vi utgått från samma tanke, att man ska kunna utöva sporten året om. Vi satsar nu på längdskidåkning, säger Alexander Brunow.

Olika plastprodukter för vintersporter.
Bildtext Det vita underlaget för längdskidåkning är hårt och har många små piggar.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

En första vit testbana på dryga 100 meter byggdes i Vuokatti i september. Idrottsinstitutet och idrottsvetenskapliga fakulteten vid Jyväskylä universitet är med i projektet.

– Jag har själv provat, men är ingen bra skidlöpare. De första erfarenheterna visar att underlaget fungerar bra speciellt för skridskostilen. Då det gäller den klassiska stilen kan det bli lite för bakhalt i motluten.

Jämfört med skidtunnlar och rullskidspår är plastunderlaget billigt i drift och relativt hållbart, enligt Alexander Brunow.

– Materialet vi använder är ett miljövänligt biomaterial som utvinns från sockerrör och som lämpar sig bra för återvinning, säger han.

Industrihall för plastproduktion.
Bildtext I produktionshallen i Ölstens går nu maskinerna för högtryck. Beställningen omfattar 25 000 plastmoduler.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Både klimatförändringen och coronapandemin gör att den nya produkten kan få medvind.

– I södra Finland har vi upplevt brist på snö under de senaste åren och samtidigt, under den här coronapandemin, har vi sett att det finns ett ökat intresse för fritidsaktiviteter, sport och hälsofrågor.

Han tror att Borgåborna rätt så snart kan susa fram på det konstgjorda underlaget.

– Vi hoppas på att kunna lansera produkten nästa år och absolut, som ett gammalt familjebolag från Borgå, så ska vi nog se till att första spåret finns i Borgå vid Kokonbacken, säger Alexander Brunow.

C.E. Lindgren sysselsätter ett fyrtiotal personer och i år beräknas omsättningen bli omkring tolv miljoner euro.

OS-längdhoppsbacken i Sydkorea.
Bildtext K98 OS-backen i Pyeongchang i Sydkorea med Borgåföretagets plastunderlag.
Bild: C.E. Lindgren

Snart kan det gå att skida året om på plastunderlag från Borgå

5:07

Diskussion om artikeln