Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Gott läge för Samlingspartiet i Yles partimätning och fyra andra nyheter att hålla koll på

Petteri Orpo går bland stolar
Bildtext Partiordförande för Samlingspartiet Petteri Orpo kan vara nöjd.

God torsdagsmorgon! De här nyheterna kan det vara bra att hålla koll på i dag, den andra december.

Jutta Urpilainen skeptisk till Ursula von der Leyen förslag om obligatorisk vaccinering i medlemsländerna

EU uppmanar medlemsländerna att lägga in en ny växel i sina vaccinationskampanjer. EU-kommissionens ordförande von der Leyen är frustrerad över att fler inte tagit vaccinet och hoppas på en diskussion om obligatoriska vaccineringar i EU.

EU-kommissionär Jutta Urpilainen säger till Yle att hon ser obligatorisk vaccinering som en sista utväg.

– Jag hoppas att man inte behöver ta till tvång.

Jutta Urpilainen
Bildtext Däremot fungerar covidintyget som ett bra lockbete för dem som ännu inte vaccinerat sig, tror Jutta Urpilainen.

Yles partimätning: Gott läge för Samlingspartiet medan De Gröna fortsätter kämpa med sämre siffror

Det går bra för Samlingspartiet och Sannfinländarna, visar Yles senaste partimätning. Samlingspartiet får nu ett stöd på 21,8 procent och Sannfinländarna har kravlat upp till tvåa med sina 18,7 procent.

Förändringarna är ändå små och ryms inom felmarginalen. Enligt Taloustutkimus vd Jari Pajunen kan Samlingspartiet ändå vara nöjt eftersom partiets siffror ökat långsamt men stadigt.

– Det kan vittna om att det är frågan om en mer bestående förändring för partiet. De har ända sedan förra vårvintern sett en ökning.

Socialdemokraterna ligger trea med sina 18,3 procent, medan De Gröna, som kämpat med sämre siffror en längre tid, gått ner till 10,1 procent.

Opinionsmätning för de stösta riksdagspartierna 2.12.2021

Tyskland skärper coronabegränsningarna – affärer ska stänga för ovaccinerade och en allmän vaccinationsplikt planeras

I Tyskland kommer man under torsdagen att slå fast nya coronabegränsningar. Sedan veckor tillbaka ökar antalet nya coronafall och nu krävs åtgärder. Det handlar bland annat om ytterligare begränsningar för ovaccinerade, men också en vaccinationsplikt planeras.

– Det är nu dags att bana väg för att förbundsdagen kan bestämma om en allmän vaccinationsplikt, säger Tysklands sannolikt kommande kansler Olaf Scholz till rundradiobolaget ARD.

– Jag skulle själv rösta för den här lagen, fortsätter Scholz som hellre ser att det nu är förbundsdagen och inte den nya regeringen som gör slag i saken.

Fotbollsfans köar för att vaccinera sig inför en Bundesligamatch på Deutsche Bank Park.
Bildtext Bland den tyska befolkningen har inställningen till en vaccinationsplikt ändrat under de senaste månaderna. En klar majoritet stöder nu vaccinationsplikten.

Högsta domstolen i USA antyder beredskap att tumma på aborträtten

På onsdagen började USA:s högsta domstol behandla delstaten Mississippis abortlag. Delstaten vill förbjuda aborter efter den 15:e graviditetsveckan, men högsta domstolen har också lovat ta ställning till aborträtten i stort.

Abortlagstiftningen i USA varierar mellan olika delstater, men tidigare beslut slår fast att kvinnor i USA har den konstitutionella rättigheten att göra abort fram till den punkt då fostret anses vara livsdugligt – det tolkas vanligen äga rum runt den 24:e graviditetsveckan.

Rätten bygger på högsta domstolens banbrytande abortmål från 1973, Roe mot Wade – ett mål som högsta domstolen med sin konservativa majoritet nu lovat se över.

Demonstranter utanför högsta domstolen i USA efter att domstolen inlett behandlingen av Mississippis abortlag.
Bildtext Både abortmotståndare och människor som står upp för aborträtten har samlats utanför domstolen.

"Det är dyrt och det gör ont, men jag vill bara ha bort den nu" – hos laserterapeuten försvinner tatueringarna som blev fel

Att ta bort tatueringar har blivit allt vanligare. Laserterapeut Nina Ehnqvist jobbar numera på heltid med att ta bort tatueringar eftersom efterfrågan ökat under årens lopp.

En av dem som vill bli av med sin tatuering är Laila Lindqvist som tatuerade sig för drygt 10 år sedan. Hon har sedan länge känt att tatueringen inte känns rätt och gick många år och vantrivdes med sitt eget skinn.

"Det är dyrt och gör ont, men jag vill nu bara ha bort den", säger hon om sitt beslut.

Flicka drar upp ärmen på sin tröja för att visa sin tatuering
Bildtext Laila Lindqvist har påbörjat processen att ta bort sin tatuering.

Dagens väder

Det kalla vädret fortsätter. I söder väntas växlande molnighet och och lokalt lätt snöfall. Vid västra kusten kan lokala snöbyar förekomma. Temperaturen är mellan 7 och 17 minusgrader med svag till måttlig vind omkring nordost.

I norr är det mulet och på många håll snöfall. Temperaturen är mest 3 och 13 minusgrader.