Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lyckad kväll för Kaapo Kakko: två passningspoäng och fjärde raka segern för Rangers

Från 2021
Uppdaterad 02.12.2021 08:33.
Kaapo Kakko firar mål.
Bildtext Kaapo Kakko har för tillfället all orsak att dra på smilbanden (arkivbild).
Bild: Lehtikuva

Kaapo Kakkos säsongsstart lämnade mycket att önska: de tio första matcherna utan poäng. Sedan lossnade det. De sju senaste matcherna har renderat i åtta poäng (3+5). I samma veva har Kakkos klubb New York Rangers också fått fason på sitt spel och vunnit åtta av de nio senaste matcherna.

"Hockey is a Momentum game", myntade redan den så kallade Solkungen, även känd som Juhani Tamminen, legendarisk såväl spelare som tränare.

I NHL har man i höst sett prov på att tesen håller. Roope Hintz formligen flyger fram på skridskorna och levererar enorma poäng, och även om Kaapo Kakko inte har kommit upp till riktigt samma samma effektivitet, så har också hans formkurva tagit ett rejält skutt uppåt efter en trevande start på säsongen.

Eller vad sägs om 0+0 i de tio första matcherna och 3+5 i de sju följande? För Hintz del är siffrorna likartade: 0+1 i de tio första matcherna, 10+4 i de tio följande.

– Jag vet inte, allt känns bra just nu. Jag är på isen ganska mycket nu och får spela med bra spelare, säger Kakko i matchintervjun.

Kakko har spelat lejonparten av matcherna med Ryan Strome och Artemi Panarin, men härom dagen ändrade Rangers coach på kedjorna och placerade Åbo-ynglingen tillsammans med svensken Mika Zibanejad och Chris Kreider.

– Jag gillade att spela med Strome och Panarin, men Mika och Kreider är också bra spelare, roligt att spela med dem. Jag var lite överraskad att coachen ändrade på kedjorna, vi vann ju matcher, men det spelar ingen roll.

Spelade fram till två mål

Kakko medger att hans roll i den nya formationen kanske blir lite annorlunda: i den andra kedjan var passningsmaskinen Panarin den som höll i pucken mest, i den nya kedjan får Kakko leka med pucken mera och försöka hitta sina kedjekamrater.

– Kanske, ja. Jag får hålla pucken lite mera, Kreider och Zibanejad går mera mot målet. Det känns bra, vi spelar bra ishockey just nu.

I nattens drabbning fick Kakko sin fjärde och femte assist för säsongen när han spelade fram till två av New York Rangers mål i 4–1-segern över Philadelphia Flyers. Speciellt det senare målet var en riktig godbit där Kreider gjorde sitt 16:e mål för säsongen, tredje mest i NHL.

– Allt hände snabbt, jag bara såg honom. Han hade gett mig ett liknande läge strax innan, men jag gjorde inte mål, men nu gav jag det tillbaka åt honom, sade Kakko om sin passning.

Utöver Kakko och Kreider var Panarin stark framåt med ett mål och en assist.

McDavids lugna kväll: 1+3

Edmonton Oilers har samlat flest poäng i väst, 32 poäng. Laget har också det bästa målsnittet med 82 mål på 21 matcher. Och högst i poängligan placerar sig två Oilers-spelare.

Leon Draisaitl och Connor McDavid har osannolika 41 respektive 40 poäng. Duon har med andra ord varit med om vart annat av Oilers mål.

Nattens kamp mot Pittsburgh Penguins var inget undantag från regeln. Edmonton vann med 5–2 och nu var det McDavids tur att lysa starkast. Ett mål och tre assist blev det för den trefaldige poängligavinnaren. Draisaitl, som vunnit NHL:s poängliga en gång, fick nöja sig med en assist. En assist blev det också för Jesse Puljujärvi vars poängmängd är goda 7+10=17 på 21 matcher.

Mikko Koskinen var utmärkt mellan stolparna i Edmontons mål. Han räddade 32 av 34 skott och valdes till matchens tredje bästa spelare.

Markus Niemeläinen är något av en doldis inom finländsk ishockey, men i natt blev han den 49:e finländaren som fått spela NHL-ishockey den här säsongen. Dessutom var matchen den 23-årige Niemeläinens första i NHL. Det blev inga poäng för backen, och -1 i protokollet, men NHL-karriären startade ändå med seger.

Joonas Donskoi spelade fram till ett mål för Seattle Kraken, men det hjälpte inte till mer än en poäng: Detroit Red Wings vann med 4–3 efter straffar. Donskoi har nu spelat fram till elva mål den här säsongen, men inte själv gjort ett enda mål.

NHL

New York Rangers – Philadelphia 4–1

Kaapo Kakko, NYR: 0+2, 0, 17.21

Rasmus Ristolainen, PHI: 0+0, -2, 20.57

Edmonton – Pittsburgh 5–2

Mikko Koskinen, EDM: 32/34 räddningar, 60.00

Jesse Puljujärvi, EDM: 0+1, 0, 13.28

Markus Niemeläinen, EDM: 0+0, -1, 10.19

Kasperi Kapanen, PIT: 0+0, -1, 11.26

Ottawa – Vancouver 2–6

Lassi Thomson, OTT: 0+0, -1, 17.08

Detroit – Seattle 4–3 efter straffar

Joonas Donskoi, SEA: 0+1, +2, 16.15

Toronto – Colorado 8–3

Mikko Rantanen, COL: 0+0, 0, 21.43

Anaheim – Vegas 6–5

Diskussion om artikeln