Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Drunkningsolyckan i Borgå simhall: Två åtalas för dödsvållande, fyra frias

Från 2021
Uppdaterad 02.12.2021 16:36.
Mjukisdjur och ljus ytterom Borgå simhall till minnet av barnet som drunknade i där i november 2020
Bildtext Ett barn som deltog i en eftermiddagsklubbs verksamhet drunknade i Borgå simhall i november i fjol. Arkivbild.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Ett barn drunknade i Borgå simhall i november i fjol. Nu har åklagaren beslutat väcka åtal mot två personer.

Åklagaren har väckt åtal för dödsvållande mot två personer i anslutning till drunkningsolyckan i Borgå simhall den 5 november 2020.

Ett sjuårigt barn som deltog i en ledd eftermiddagsklubb drunknade.

Barnet befann sig i allaktivitetsbassängen med den övriga gruppen vid tidpunkten för olyckan. Både eftermiddagsklubbens ledare och simhallens övervakare var på plats i simhallen medan verksamheten pågick.

På basis av förundersökningen misstänkte polisen sex personer för dödsvållande: två ledare från eftermiddagsklubben, två av simhallens simövervakare och två förmän i simhallen.

Åklagaren beslutade att inte väcka åtal mot fyra av dem. Åtal väcks inte mot de två simövervakarna eller förmännen.

Inte simövervakarnas ansvar

För simövervakarna var grundfrågan om de borde ha märkt att barnet var på väg mot för djupt vatten i förhållande till sina simkunskaper, och om de agerade rätt då olyckan väl upptäcktes. Enligt förundersökningen har de två simövervakarna agerat helt enligt sina plikter.

Till simövervakarnas uppgifter hör allmän övervakning av ordning och säkerhet samt att hjälpa till i situationer där det behövs.

Ansvarsfördelningen är klar: Vuxna simhallsbesökare ansvarar för sig själva och för barn de har med sig. Om barn simmar ensamma är de ändå på vårdnadshavarens ansvar. Då grupper besöker simhallen har gruppens ledare ansvar för att övervaka gruppen.

Det kan finnas upp till 400 kunder i simhallen på samma gång, och simövervakarna kan inte förutsättas övervaka enskilda personer om man inte skilt kommit överens om det. Simövervakarna kan inte heller förutsättas känna till simkunskaperna hos enskilda barn i grupper de inte har ansvar för.

Gjorde det som kundes

Simövervakarna agerade genast då de fått veta att det hänt en olycka. De ringde nödcentralen och såg till att barnet fick hjärt- och lungmassage. Enligt vittnesmålet från en sakkunnig läkare, som sett videomaterialet från simhallens övervakningskameror, agerade simövervakarna helt som sig bör. Enligt läkaren kunde de inte ha gjort någonting annorlunda.

För förmännens del konstaterade åklagaren att det inte heller i deras agerande finns något att anmärka på. Personalen var behörig och simövervakningen hade ordnats på rätt sätt.

Det här konstateras i de beslut om åtalseftergift som nu har blivit offentliga.

Stämningsansökan har lämnats in till Östra Nylands tingsrätt. Förundersökningsmaterialet hålls hemligt fram till rättegången. Det är oklart när rättegången äger rum.

2.12.2021 kl. 14.35: Informationen om vilka som inte åtalas, och motiveringarna till att åklagaren inte väcker åtal, har lagts till.