Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Blir det målkalas i kvartsfinalen? Finland möter Polen i VM

Uppdaterad 02.12.2021 16:03.
Programmet är inte längre tillgängligt

Yle bjuder på spännande skidskyttesprint, varvat med innebandy-VM. Skidskyttedamerna inleder dagen i världscupen i Östersund, herrarna avslutar. Däremellan ska Finlands damlandslag mäta sig med Polen i VM i innebandy.

Kl. 14.40 Skidskytte, damer, sprint 7,5 km

Finländare: Mari Eder, Suvi Minkkinen, Nastassia Kinnunen, Erika Jänkä

Kommentator: Magnus Eklöv

Favoriter: Två tävlingar, sex idrottare på prispallen

Damernas världscup ser ut att kunna bjuda på en jämn säsong med rekordantal damer på pallplacering. I de två första deltävlingarna har sex olika damer stigit upp på prispallen. Därmed finns det också ett dussintal damer som kommer att kämpa om seger i dag i sprinten. Systrarna Öberg, Røiseland, Hauser, alla fransyskor, Alimbekava, Sola, Herrmann, Davidova ... listan är lång. Dessutom har vi inte sett det bästa av Tiril Eckhoff, Dorothea Wierer och Franziska Preuss. Kampen om segern kommer att vara en rysare.

Finländarna: Mari Eder i bra skidform

Mari Eder har visat hyfsad form i spåret i säsongens två första tävlingar. Skyttet har dessutom sett mer stabilt ut än under fjolårssäsongen. Nu finns det på riktigt chans till topplaceringar för Eder. De övriga finländarna är tyvärr lite för blygsamma i sina presterationer för tillfället för att ens nå världscuppoäng.

Mari Eder på vallen
Bildtext Mari Eder har chans att blanda sig i toppstriden i Östersund.

Håll koll på: Justine Braisaz-Bouchet

Har hållit bra fart i spåret men varit darrig i skyttet. Men Braisaz-Bouchet kan vara tuff att slå den gången tavlorna faller i skyttet.

Snackisen: Publik på plats men hur länge?

Efter en lång paus får det igen vara publik på plats på läktarna i Östersund. Men ännu har vi inte sett fulla läktare och får se om det kommer att bli fullt hus ens under veckoslutet. Coronan påverkar igen tillställningar och arrangörerna har tagit i bruk covidintyg i publiktälten.

Kl. 16.00 Innebandy-VM, kvartsfinal, Finland–Polen

Kommentator: Niklas Henrichson

Programmet är inte längre tillgängligt

Favorit: Finland på annan nivå

Finland är klar favorit. I förra VM år 2019 tog Polen visserligen en femte plats men då vann Finland med 14–3 över Polen, och klasskillnaden är fortfarande stor. Dessutom fick Finland vila i går medan Polen spelade en sen kvällsmatch mot det ryska innebandyförbundet.

Håll öga på: Polskt underbarn

Finlands rutinerade anfallsspelare Sanni Nieminen skadades i matchen mot Sverige. Ifall hon inte repat sig tvingas Finland forma om sina anfallskedjor. I Polen lönar det sig att följa med deras underbarn, den 15-åriga svensk-polskan Maja Helman som med sin bländande teknik kommer att bli en av grenens stora framtida stjärnor.

Suomen salibandynaiset tuulettavat maalia.
Bildtext Finland ska inte ha problem med Polen i VM-kvarten.

Kommentatorns tips:

Finland avancerar till semifinal med en seger med 8–2.

Kl. 17.25 Skidskytte, herrar, sprint 10 km

Finländare: Tero Seppälä, Olli Hiidensalo, Tuomas Harjula, Heikki Laitinen

Kommentator: Magnus Eklöv

Favoriter: Norsk-svensk fest igen?

Norrmännen och svenskarna var starka i säsongens två första lopp. Mycket talar för att det igen kommer att finnas norrmän och svenskar i topp. Men fransmännen Jaquelin, Desthieux och Fillon-Maillet har alla chanser att sätta käppar i hjulet för den nordiska festen.

Finländarna: Seppälä i bra form

Tero Seppälä gladde med ett fint lopp i söndagens sprint. Seppälä var sextonde i sprinten, men med bättre skytte hade en placering bland de tio främsta varit möjlig. Seppälä förlorade inte mer än 58 sekunder i spåret åt Sebastian Samuelsson som var snabbast. Seppälä definitivt in på världscuppoäng också i dag. De övriga finländarna kommer att få det svårt att nå in bland de 60 som får åka jaktstart på söndag.

Håll koll på: Johannes Thingnes Bø

Johannes Thingnes Bø har haft en, för sin nivå, motig start på säsongen. Speciellt på vallen har han haft det jobbigt. Femte i distansen och tredje i sprinten är inte dåliga resultat, men han är inte längre överlägsen i spåret. Tidigare har han haft råd med en bom och ändå vunnit tävlingar, men nu krävs det topprestationer även av Bø för att kvittera segrar i loppen.

Johannes Thingnes Bø firar välrdscupsseger.
Bildtext Johannes Thingnes Bø får ofta fira till slut.