Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslands utrikesminister Lavrov: Återgång till militär konfrontation "en mardröm"

Från 2021
Antony Blinken och Sergej Lavrov
Bildtext USA:s och Rysslands utrikesministrar Antony Blinken och Sergej Lavrov träffades på tu man hand i Stockholm 2.12.2021
Bild: LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talar om risken för att mardrömsscenariet med militär konfrontation är på väg tillbaka i Europa. USA:s utrikesminister Antony Blinken talar för sin del om att "det krävs två för att dansa tango".

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s utrikesminister Antony Blinken höll i dag ett möte på tu man hand i Stockholm. Det bilaterala mötet ägde rum i samband med ett utrikesministermöte för medlemsländerna i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).

Antony Blinken och Sergej Lavrov hade "ett allvarligt, sansat och affärsmässigt" möte, där Blinken förmedlade USA:s önskan att undvika konflikt med Ryssland över Ukraina, uppger en amerikansk tjänsteman.

De politiska banden mellan Moskva och Washington är ansträngda på grund av rapporterna om ryska trupper vid Ukrainas gränser. Ryssland förnekar att landet skulle ha invasionsplaner och anklagar Ukraina för att bygga upp sina egna styrkor i de östra delarna av landet.

Blinken påpekade att Ryssland kommer att möta hårda sanktioner i fall av en rysk invasion i Ukraina, och att det bästa sättet att avvärja en kris är genom diplomati.

Putin och Biden träffas?

Inget konkret genombrott skedde i dag i fråga om trupplaceringar vid Ukrainas gränser, men bägge parter enades om att fortsätta dialogen om Ukraina, säger den amerikanska tjänstemannen.

Rysslands utrikesministerium säger sig ha förhoppningar om att ett toppmöte mellan president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden skulle kunna äga rum inom kort, men inget datum har slagits fast, uppger nyhetsbyrån Interfax.

Antony Blinken och Pekka Haavisto
Bildtext Utrikesministrarna Antony Blinken och Pekka Haavisto på OSSE:s möte i Stockholm 2.12.2021.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Erik Simander

Blinken: "Det krävs två för att dansa tango"

– Det krävs två för att dansa tango. Och om våra ryska vänner är redo att genomföra sina åtaganden under Minsk[-avtalet] och om våra ukrainska vänner också är det, kommer vi att stödja det fullt ut och det är det bästa sättet att avvärja en förnyad kris i Ukraina, sa Antony Blinken inför OSSE-ministrarna som samlats i Stockholm.

Blinken uppmanade Ryssland "att respektera Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, minska på uppbyggnaden av trupper, sända styrkor tillbaka till normala fredliga positioner och att genomföra de åtaganden som stipuleras i Minskavtalet.

Minskavtalet, som är avsett att skapa fred i den oroliga ukrainska regionen, ledde till att de värsta striderna mattades av, men det pågår fortfarande mindre stridigheter och ingen politisk enighet har nåtts om områdets framtida status.

Lavrov efterlyser säkerhetspakt

Sergej Lavrov konstaterade å sin sida att Natos militära infrastruktur närmar sig Rysslands gränser.

– Det har utplacerats antimissilförsvarssystem i Rumänien och Polen, och de kan användas för anfall. Dessutom kan amerikanska medeldistansraketer dyka upp på europeiskt territorium. Mardrömsscenariet med militär konfrontation är på väg tillbaka i Europa.

Lavrov sa också att Ryssland kommer att lägga fram förslag till en ny europeisk säkerhetspakt som kunde stoppa Nato från att expandera längre österut. Han sa sig hoppas på att Rysslands förslag noggrant kommer att övervägas.

Lavrov varnade Washington för att "dra in Ukraina i USA:s geopolitiska spel" och sa att Ryssland behöver "långsiktiga säkerhetsgarantier vid våra västra gränser, vilket bör ses som ett absolut krav", säger det ryska utrikesministeriet i ett uttalande.

Lavrov meddelade också sin amerikanska kollega Antony Blinken att president Vladimir Putin har gjort det klart att Ryssland inte vill ha en ny konflikt i Ukraina.

I sitt tal vid OSSE-mötet uppmanade Lavrov Ukraina att ge rebellregionerna autonomi i enlighet med Minskavtalet. Om Kiev vägrar gå med på det så innebär det enligt honom "en väg till en katastrof".

Antony Blinken och Sergej Lavrov
Bildtext USA:s och Rysslands utrikesministrar Antony Blinken och Sergej Lavrov i Stockholm..
Bild: LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

Kremls talesman: Sannolikheten för fientligheter i Ukraina är fortfarande stor

Den ryska talesmannen Dmitri Peskov sa tidigare under dagen att sannolikheten för en ny konflikt i östra Ukraina fortfarande är stor och att den "aggressiva retoriken" från ukrainsk sida är oroväckande.

Ryssland säger sig se en ökning av "provocerande handlingar". Peskov säger också att Ryssland betraktar Ukrainas president Volodymyr Zelenskiys löfte att återta det annekterade Krim som ett direkt hot. Ryssland annekterade Krim 2014 vilket ledde till fördömanden i väst och sanktioner mot Ryssland.

– En sådan formulering innebär att Kiev kan använda vilket alternativ som helst, inklusive våld, för att försöka inkräkta på en rysk region" sa han.

Ukrainas utrikesminister Dmitry Kuleba försäkrar att man eftersträvar en fredlig lösning på konflikten.

– Vi har inte för avsikt att inleda offensiva operationer i Donbass, sa Kuleba inför ett möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken i Stockholm.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov välkomnas av Sveriges utrikesminister Ann Linde till OSSE:s möte i Stockholm 2.12.2021
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov välkomnas av Sveriges utrikesminister Ann Linde. ”Mötet sker i en tid av kriser som vi inte har sett tidigare under vår livstid”, sa Linde till de över 50 deltagarländerna
Bild: LEHTIKUVA / AFP Erik Simander

Vad väcker oro?

Västvärlden blir allt mer orolig för att Ryssland planerar att invadera Ukraina i vinter.

Det har cirkulerat videor på sociala medier som visar Ryssland flytta trupper, stridsvagnar och missiler mot den ukrainska gränsen.

Ukraina och dess allierade i väst har länge anklagat Moskva för att skicka trupper och vapen över gränsen för att stödja pro-ryska separatister som tog sig in i Ukraina 2014, kort efter att Ryssland hade annekterat Krim. Enligt Ukraina har Ryssland flyttat över 90 000 soldater till gränstrakterna. Ryssland förnekar dessa påståenden.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sa nyligen att USA är oroat över "ovanlig" rysk aktivitet, och varnade Moskva för att göra ytterligare ett "allvarligt misstag" – i likhet med det som gjordes 2014. Blinken har sagt att USA är redo att införa hårda sanktioner mot Ryssland om Ukraina invaderas.

Antony Blinken
Bildtext USA:s utrikesminister Antony Blinken oroade sig nyligen under ett Natomöte över Rysslands militäroperationer och "ryska försök att destabilisera Ukraina inifrån". USA säger sig ha ”bevis” på att Ryssland planerar aggressiva insatser.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Gints Ivuskans

Vad säger Putin?

Rysslands president Vladimir Putin har anklagat västvärlden för att strunta i Rysslands "röda linjer" och hålla övningar i Svarta havet. Enligt Putin skickar västländer moderna vapen till Kiev.

Putin har krävt "rättsliga garantier" av Nato för att alliansen inte ska expandera österut.

I en artikel i juli stämplade han Ukraina som "ett historiskt hjärta för det slaviska folket" och varnade västvärlden för att försöka vända det mot Ryssland.

"Vi kommer aldrig att tillåta att våra historiska territorier och människor nära oss som bor där används mot Ryssland", skrev Putin. "Och till dem som kommer att göra ett sådant försök, skulle jag vilja säga att de på detta sätt kommer att förstöra sitt eget land."

Ryssland har avfärdat påståenden om en planerad invasion som "hysteri".

Det har jäst en längre tid i konfliktområdet

  • Konfliktområdet ligger i Donbass, och främst i de två östliga regionerna Donetsk och Luhansk som gränsar till Ryssland.

  • De pro-ryska separatisterna beslagtog området 2014 kort efter att Ryssland hade annekterat den ukrainska halvön Krim.

  • Ukraina befarar nu en rysk invasion, och säger att Ryssland har skickat trupper och militär utrustning över gränsen för att stärka pro-ryska ukrainska separatister. Ryssland förnekar anklagelserna och hänvisar till att Ukraina, enligt Moskva, har placerat ut omfattande styrkor nära konfliktområdet. Ryssland säger sig ha rätt att sätta in trupper på sitt eget territorium enligt eget gottfinnande.

  • President Putin har också sagt att Ryssland skulle tvingas att agera om Nato placerade missiler i Ukraina som skulle kunna träffa Moskva inom några minuter. Putin kräver garantier för att Nato inte expanderar österut.

  • Ukrainas och Rysslands relationer har försämrats till sin värsta nivå på tre decennier.

  • Den tidigare sovjetrepubliken Ukraina strävar efter att gå med i EU och Nato.

  • Förutom Ukraina har också andra frågor, inklusive cybersäkerhet och Kremls behandling av sina kritiker, bidragit till att försämra relationen mellan Washington och Moskva.

Källor: Reuters, AFP, AP, Tass