Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Isforskaren Patrick Eriksson: "Gå inte ut på isen" – isarna i Östnyland är alldeles för tunna trots flera kalla dagar

Från 2021
Bild på Borgå å som fått is på sig
Bildtext Trots flera kalla dagar i sträck tar det länge för isen att bli tillräckligt hållbar att gå på, i synnerhet där det är strömt.
Bild: Felix Lindroos / Yle

Pimpelfiskaren och söndagsflanören trivs mycket bra ute på isen när vintern har anlänt och solen gassar från en klarblå himmel. Men de stunderna är ännu inte riktigt här. Vid räddningsverket är man beredda på dumdistriga försök.

– Gå inte ut på isen!

Isforskaren och Lovisabon Patrick Erikssons uppmaning kan inte vara tydligare än så.

Det kalla vädret med flera minusgrader som rått över Östnyland i några dagar får ortsbor att börja snegla ut över vattnet i hopp om is.

Många amatörfiskare inleder gärna pimplingen så tidigt som möjligt under säsongen och en promenad över fjärden en solig vinterdag är en fin upplevelse.

Frestelsen kan därför bli stor när kvicksilvret har legat nere på minus tio grader i en dryg vecka, men tiden är inte mogen för det, inte riktigt ännu.

– På listan över sådant man absolut inte ska göra nu är att gå ut på isen över huvud taget. Det är bara en vecka sedan hela kusten har varit isfri och de här några dagars kyla räcker helt enkelt inte till att åstadkomma sådana isar att man kan gå ut på dem, säger isforskaren Patrick Eriksson vid Meteorologiska institutet.

Isforskaren Patrick Eriksson vid Pernåviken.
Bildtext Patrick Eriksson uppmanar alla att hålla sig borta från isen just nu.
Bild: Yle / Hanna Othman

Eriksson betonar ytterligare en gång att man inte har något att göra ute på isen under de kommande dagarna.

– Isarna som har bildats är i de mest skyddade delarna av skärgården, i till exempel grunda vikar eller över huvud taget grundare områden med vasskanter. De tenderar till att vara ställen där det finns varmare vatten, alltså vid strömmande bäckar och åmynningar som ser till att isens tjocklek är väldigt varierande, säger Eriksson.

Isarna Eriksson hänvisar till är bara några centimeter, så i praktiken är det skäl att vänta åtminstone tio dagar eller upp till ett par veckor om vädret fortsätter lika kyligt.

– Det får vara vinter en god stund till innan man kan gå ut på isarna här.

Du kan själv följa med vädret med hjälp av Meteorologiska institutets karta över isläget i Finland.

Vatten som förvandlas till is under bron
Bildtext I synnerhet undrar broar och vid strandkanter kan vattnets temperatur variera kraftigt.
Bild: Felix Lindroos / Yle

En god sak är att isen inte är snötäckt. Snön isolerar isen och förhindrar den att frysa till. Samtidigt är det lättare att se hur tunn isen är innan man provar med foten eller en käpp.

– Man kan alltid hoppas att det inte snöar mycket under den här kalla perioden så att den första kärnisen som nu bildas skulle bli så enhetlig och jämntjock som möjligt. Det skulle vara en bra grund för hela istäcket i skärgården, säger Eriksson.

Väderprognosen lovar kyla i ytterligare en vecka, men också snöfall. Och då det är fråga om lätt pudersnö så isolrerar den också bra.

Erikssons tippning är därför att isen tjocknar till ungefär fem eller sju centimeter fram till nästa helg, vilket är för tunt för att säkert röra sig på isen.

– Tumregeln är att det ska tio centimeter tjock is. Då bär den men det ska helst vara lika tjock överallt. Och de förhållandena får vi nog vänta lite till på ännu, säger Eriksson.

Kan bli en bra isvinter i år

Vid Meteorologiska institutet har man noterat att kylan har varit lika sträng i landets södra del som längs Bottenvikens kust.

– Isarna har börjat bildas ovanligt tidigt år så längs hela kustområdet är det någon form av isbildning i de mest innersta, skyddade vikarna. Om kylan håller i sig kan Finska vikens isförhållanden bli normala i någon form.

Det finns med andra ord goda chanser till en vinter med goda isar. Havsvattnet har kylts ner något mer under hösten än de vanligtvis gör på grund av klimatförändringen.

– Det är en indikator i sig att det kan bildas drägligt med isar den här vintern, säger Eriksson.

En hydrokopter kör över isen. Solen håller på att gå ner och färgar allt gult. I bakgrunden syns skogbeklädd strand.
Bildtext Räddningsverket har både hydrokopter och svävare för livräddning på vintern.
Bild: Yle/Mira Bäck

Räddningsverket i Östra Nyland har förberett sig inför vintern med olika övningar och maskinparken är intakt. Men visst är personalen orolig för att östnylänningar ger sig ut på isen för tidigt.

– Visst är vi oroliga för att människor redan nu går ut på isen som inte är tillräckligt tjock. Det vill vi verkligen påminna alla om, säger räddningschef Mika Kynsijärvi.

Kynsijärvi nämner ett fall under veckoslutet där någon gick genom isen på annat håll i Nyland, men att regionen Östnylands räddningsverk än så länge besparats från en motsvarande utryckning.

– Vi önskar att folk skulle orka vänta tillräckligt länge, för nu är isen verkligen inte tillräckligt tjock.

Räddningsverket övar varje år inför vintern, bland annat vattenlivräddning. I maskinparken finns en hydrokopter och en alldeles ny svävare som används vid räddningsuppdrag.

– Vi förbereder oss väl inför säsongen och om det värsta skulle hända så har vi också dykare som hjälper till.

Räddningsverket uppmanar till eftertanke

Räddningschefen har ingen karta på sin vägg med nålar fästa vid speciellt farliga områden i Östnyland, men personalen känner till platser med kraftiga strömmar och har mångårig erfarenhet av isförhållanden.

– Vanligtvis varnar vi allmänt om det är farligt att röra sig på isen. Vi kan inte förutspå var människan tänker gå genom isen, så vi är bereder oss på att räddningsarbetet är snabbt och effektivt i hela området, säger Kynsijärvi.

Hur trovärdig en väderprognos än må vara uppmanar Kynsijärvi till eftertanke och att vara utrustad med bland annat isdubbar så att man kan ta sig ur en isvak på egen hand.