Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allmänna råd, ökade vaccininsatser och munskydd – så reagerar våra nordiska grannar på den ökade smittspridningen och omikron

Uppdaterad 02.12.2021 14:08.
Person visar upp ett coronapass för en vakt.
Bildtext För att komma in på en konsert i Stockholm under onsdagen var man tvungen att visa vaccinationsbevis.

Smittspridningen i Norden ökar och den nya virusvarianten omikron oroar smittskyddsmyndigheter. I Danmark vill man att samhället ska vara så öppet som möjligt, och i Sverige kan man införa munskydd i kollektivtrafiken. 

Virusvarianten omikron har nu bekräftats i alla nordiska länder. Det här har fått smittskyddsmyndigheter i länderna att reagera.

I Sverige uppger Folkhälsomyndigheten att smittspridningen är lägre än i stora delar av Europa och trycket på sjukvården är relativt lågt. Men trots det förbereder man sig på att återinföra vissa restriktioner.

– Om smittspridningen fortsätter i den takt som vi har sett nu så gör jag bedömningen att vi kan behöva införa nya åtgärder redan i nästa vecka, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på en pressträff.

Karin Tegmark Wisell vid podiet på en pressträff.
Bildtext Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att trycket på sjukvården är lågt.

Det skulle innebära att man återinför allmänna råd om att undvika trängsel, använda munskydd i kollektivtrafiken och göra det möjligt att ordna möten digitalt.

Efter att några fall av omikron upptäckts i Sverige har man nu börjat analysera avloppsvattnet i landet för att få en uppfattning om hur stor spridningen är. I nuläget rekommenderar Folkhälsomyndigheten också att alla resenärer som under de senaste sju dagarna har vistats i ett land utanför Norden testar sig för covid-19.

I Sverige har man också tagit i bruk ett vaccinpass vid tillställningar inomhus med över 100 deltagare.

Antalet smittade ökar i Norge – över 50 kan ha smittats av omikronvarianten på julbord

Förra veckan ökade antalet smittade i Norge med 25 procent enligt den norska folkhälsomyndigheten. Under tisdagen meddelade landets hälsominister Ingvild Kjerkol att man kan införa nya restriktioner efter bekräftade fall av virusvarianten omikron i landet.

På torsdagen skrev NRK om att 50 människor har bekräftats smittade av coronaviruset på ett julbord i Oslo. Enligt smittskyddsmyndigheter kan de vara smittade av omikronvarianten.

Redan nu bör norrmän bära munskydd i kollektivtrafiken, i taxibilar, i butiker och köpcentrum samt vid all kontakt med vårdpersonal.

Jonas Gahr Störe omgiven av reportrar.
Bildtext Jonas Gahr Støre vill undvika att sjukvården blir överbelastad, samtidigt som han vill hålla samhället så öppet som möjligt.

Regeringen har också infört nya karantänsregler för personer som har blivit smittade, eller bor med någon som är smittad. Om man är smittad måste man hållas isolerad i fem dagar, dessutom måste du vara feberfri i 24 timmar innan du lämnar isoleringen. Och bor man med någon som är smittad måste man stanna i karantän tills man fått ett negativt testsvar.

– Mitt huvudbudskap är att pandemin inte är över. Vi måste undvika att sjukvården blir överbelastad, samtidigt måste vi undvika en ny nedstängning, sade statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på tisdagen. Han uppmanar också alla norrmän att vaccinera sig.

Danmark ställer inte in julborden - ber folk vaccinera sig

I Danmark var det många som var rädda för att de traditionella julborden (julefrokost) skulle ställas in då statsminister Mette Frederiksen (S) höll en pressträff på onsdag kväll. Men det kom inga nya krav på munskydd eller coronapass. Däremot uppmanar statsministern medborgarna att ta emot den tredje dosen vaccin.

– Det är det som avgör hur bra vi tar oss genom vintern, säger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen saa rokotteen.
Bildtext Danmarks statsminister uppmanar alla att vaccinera sig för att kunna hålla samhället öppet. Här får hon en dos vaccin i juni.

Danmark fördubblar nu vaccinationstakten och man hoppas kunna vaccinera en halv miljon danskar i veckan, och alla över 18 år kommer att erbjudas en tredje dos inom de närmaste månaderna.

– Det är en av de viktigaste åtgärderna för att vi ska kunna upprätthålla ett öppet samhälle i Danmark medan andra europeiska länder stänger ned, säger Frederiksen som också säger att landet är mycket långt ifrån att införa vaccinkrav.

De danska myndigheterna har infört testkrav för alla resenärer som reser från stora flygfält till Danmark.

– Folk som landar i Danmark, med flyg från exempelvis Doha eller Dubai, ska testas innan de lämnar flygfältet, säger landets hälsominister Magnus Heunicke (S).

Under onsdagen meddelades rekordhöga 5120 nya coronavirusfall i Danmark. Sedan i måndags ska man använda munskydd i kollektivtrafiken, på sjukhus och i butiker i Danmark.

Man ska även kunna bevisa att man är fullvaccinerad eller testad genom att uppvisa coronapass hos exempelvis frisören, på nattklubbar och på vårdcentraler. I fredags trädde en lag i kraft där arbetsgivare kan kräva av sina anställda att uppvisa coronapass.

Första omikronfallet på Island

Island fick sitt första bekräftade omikronfall i onsdags. Personen som smittades hade inte nyligen varit utomlands, vilket får hälsomyndigheterna i landet att tro att smittan har spridit sig i landet, enligt Rúv.

Katrin Jakobsdottir ler och tittar åt sidan. I bakgrunden syns flera flaggor på rad.
Bildtext Islands statsminister Katrín Jakobsdóttír.

Sedan tidigare har man skärpt mötesrestriktionerna i Island. Taket för sammankomster är 50, men det kan utökas till 500 om deltagare kan uppvisa ett färskt negativt coronatest.

Man måste också hålla en meters avstånd till varandra och bära munskydd i exempelvis kollektivtrafiken.